A magyarországi margarinpiaci szereplők célja, hogy ízletes élelmiszereket kínáljanak fogyasztóiknak, melyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozáshoz. Egyúttal kiemelt fontosságú kérdésnek tekintik a fogyasztók biztonságát.

Az élelmiszerfeldolgozók, beleértve a margarin-előállítókat, ismerik és figyelemmel kísérik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) tevékenységét és közleményeit, melyeket maradéktalanul figyelembe vesznek termékeik fejlesztése és előállítása, illetve alapanyagaik beszerzése során. Az EFSA megállapításai szerint több és átfogóbb kutatásra van szükség ahhoz, hogy jobban értsük, pontosan milyen mennyiségben vannak jelen 3-MCPD-észterek a táplálkozásunkban.

A magyar üzletekben kapható margarinok biztonságosak, fogyasztásuk semmilyen kockázatot nem jelent. A margarinok hozzájárulnak a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz, és fontos tápanyagokat (pl. esszenciális zsírsavakat és vitaminokat) tartalmaznak.

A vezető margaringyártók termékeik receptúráját és összetételét folyamatosan tökéletesítik és fejlesztik. A gyártók a tudományos szakértőkkel összefogva azon dolgoznak, hogy továbbra is biztonságos, magas minőségű termékekkel láthassák el fogyasztóikat. Ennek érdekében folyamatosan figyelemmel kísérnek és támogatnak minden tudományos kutatást ezen a területen.

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége – számos gyártóval karöltve – 2014-ben indította útjára az „Együtt a Fogyasztókért” mozgalmat, melynek célja az önszabályozás eszközével élve elősegíteni a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását, egészségi állapotának javítását, valamint ösztönözni őket az aktív életmód folytatására, egyúttal hozzájárulni a népegészségügyi mutatók javulásához.

További információt a www.egyuttafogyasztokert.hu honlapon talál.