Június 3-án és 4-én a Magyar Élelmiszerbank Egyesületrendezésében két egymást követő rendezvény is foglalkozott az élelmiszerpazarlás csökkentésének kérdéseivel.

FUSIONS regionális workshop

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében, június 3-án, Budapesten rendezték meg a FUSIONS regionális workshopját Budapesten, az Experidance Házban.
FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies – Élelmiszerek társadalmilag innovatív felhasználása hulladékcsökkentő stratégiák optimalizálásával) az Európai Unió által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt, melyben 13 országból 21 partner működik együtt. A projekt célja egy erőforrás-hatékonyabb Európa céljának támogatása az élelmiszerpazarlás csökkentése révén.

Az 5 különböző munkaterületen végzett tevékenységek hozzájárulnak
– az élelmiszerpazarlással kapcsolatos monitoring harmonizálásához;
– az élelmiszerpazarláshoz kapcsolódó szociális innovációk felméréséhez és teszteléséhez, valamint
– egy közös, uniós szintű élelmiszerpazarláshoz kapcsolódó jogszabálycsomag tervezet előkészítéséhez.

A workshop alatt bemutatásra kerültek a projekt céljai és eddigi eredményei, előadások hangoztak el a témával kapcsolatos kutatás/mérés, jogszabályi környezet és szociális innovációk területéről, valamint az egyes blokkokban az előadásokat követően konzultációs szekciókat is tartottak, a mintegy ötven résztevő aktív közreműködésével.
A FUSIONS projektről bővebb információk elérhetőek a www.eu-fusions.org oldalon.

 

Esélyt az Ételnek Nap – Élelmiszerfeleslegből készítettek 5000 adag ételt

London, Párizs, Amszterdam és Brüsszel és más világvárosok után Budapesten, az Élelmiszerbankban rendezték meg az Esélyt az Ételnek Napot június 4-én. Az eseményen egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagból. Az akcióval az élelmiszerfeleslegekre és az abban rejlő hatalmas lehetőségekre hívták fel a figyelmet. A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett eseményt 12 szervező partnerrel közösen hozta létre az Élelmiszerbank Egyesület, a FUSIONS nemzetközi projekt keretei között.

Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke évente 1,8 millió tonna –  ha ezt a mennyiséget teherautókra raknánk, a konvoj Budapesttől Párizsig érne – és ennek ma még sajnos alig egy ezreléke, évente mintegy 2000 tonna jut el mások asztalára. A pazarlás csökkentésében, a feleslegek megmentésében tehát még óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik.

Az Esélyt az Ételnek napon kizárólag felesleggé vált élelmiszerből főztek. A menü egy Amatőr Királyi Szakácsok által készített „Élelmiszerbank gulyás” volt gyümölcssalátával és fagylalttal. A főzésben közel 200 önkéntes segédkezett, az étel egy 2200 literes óriás üstben főtt meg. 300 kg krumpli, 200 kg hagyma, 80 kg sárgarépa, 80 kg gyökér, 50 kg zeller, 180 kg savanyú káposzta, 100 kg zöldborsó, 400 kg virsli, 30 kg kolbász, fűszerek, valamint több száz kg gyümölcs és 5000 db fagylalt – mind mind partnerek által felajánlott élelmiszerfelesleg, melyből 5000 rászoruló lakhatott jól június 4-én.

Az eseményen elkészített ételek közel 20 budapesti és Pest környéki szervezethez jutottak el, akik ifjúsági szállást, rászoruló családokat és hajléktalanokat látnak el.

Az esemény híre körbejárta a médiát, terjesztve a fő üzenetet: közös erővel hatékonyan küzdhetünk az élelmiszerpazarlás ellen!