Budapest, 2016. április 29.A magyar élelmiszeripar leszakadása csak egységes támogatáspolitika kialakításával fordítható vissza – jelentette be az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ)  a péntek délutáni szakmai rendezvényen, melyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Az egy éve futó „Együtt a fogyasztókért” népegészségügyi programértékelő rendezvényen a felek célul tűzték ki a kormányzatnak és az élelmiszeripar szereplőinek szorosabb együttműködését.

Évtizedes versenyképességi hátránnyal küzd a magyar élelmiszeripar. A nemzetközi trendekkel viszont mindaddig nem tudja felvenni a lépést, amíg nem rendelkezik olyan forrásokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az innovációk, termékfejlesztések megvalósításához és a korszerűsítéshez. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezért létkérdésnek tartja, hogy az uniós támogatások hazai elosztása ezt a felzárkóztatást segítse elő.

A kormányzati élelmiszeripari stratégiában megfogalmazott ambiciózus célokat – a belföldi piac visszaszerzését, a jelentős exportnövekedést és a korszerű táplálkozás követelményeinek való megfelelést – csak úgy lehet megvalósítani, ha a Kormány az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó kisebb és a nagyobb vállalkozásokat egyaránt részesíti a vissza nem térítendő támogatásokból” – mondta el Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke.

A hazai élelmiszeriparnak nem csak ösztönző támogatáspolitikára, de összefogásra is szüksége van. 2014-ben az ÉFOSZ „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű népegészségügyi célú kezdeményezést hirdetett, amelyhez jelenleg 28 hazai vállalat és szervezet csatlakozott, és tett önkéntes vállalást napjaink legkritikusabb, egészséges táplálkozással összefüggő kérdéseiben. Ezen vállalatok összárbevétele a teljes ágazat nettó árbevételének 25 százalékát teszi ki.

Az elmúlt egy év sikerén felbuzdulva a Szövetség további két új vállaláshoz várja az önkéntes csatlakozókat. Az érzékenységgel, intoleranciával rendelkező fogyasztók számára a termékválaszték bővítése és egyes élelmiszeresek esetében a hozzáadott cukortartalom csökkentése lesz az új cél.

Az ÉFOSZ és a vállalásokhoz csatlakozó vállalatok hisznek abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása kizárólag társadalmi összefogással lehetséges. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy az állami szabályozás ebben nem vezet eredményre. A Szövetség ezért továbbra is minden érintett támogatását kéri annak érdekében, hogy minél több vállalat és támogató csatlakozzon az „Együtt a fogyasztókért” mozgalomhoz.

 

További információ:

Szöllősi Réka
ügyvezető igazgató
ÉFOSZ
+36 30 860 2604