Kiszivárogtak részletek a készülő uniós jelentésből. A Magyar Hang által közölt cikk szerint a jelentés konkrét terméket nem említ, viszont “olyan árucsoportok szerepelnek benne, mint bébiétel, üdítő vagy például sör. Az értékelt 128 élelmiszerből vett 1380 darabos minta – nemzetközi márka, illetve az üzletláncok saját márkás árui – csaknem harmada (31 százalék, 39 termék) egészen bizonyosan megtéveszti a vásárlót, hiszen annak ellenére azonos (9 százalék, 11 termék) vagy nagyon hasonló (22 százalék, 28 termék) a csomagolása, hogy az egyes országokban jelentősen eltérő az áru összetétele. Ugyanakkor 26 százaléknyi portékánál az eltérő összetételt eltérő csomagolás is mutatta. A cikkben Navracsics Tibor uniós biztos kiegyensúlyozottan nyilatkozott a kérdésről: „Az előzetes eredmények alapján nem látjuk jelét szisztematikus kelet-nyugati megkülönböztetésnek, ugyanakkor sok esetben találtunk arra utaló jelet, hogy különböző összetételű termékek ugyanolyan vagy hasonló csomagolásban kaphatók az egyes tagállamokban, ami megtévesztheti adott esetben a fogyasztókat. Alá kell azonban húzni, hogy az összetételbeli különbség nem feltétlenül jelent jobb vagy rosszabb minőséget – lehet, hogy két nagymama lekvárja nem ugyanolyan, de attól még lehet mindkettő finom és jó minőségű.”

A cseh kormány beküldte az uniós notifikációs rendszerbe a kettős minőség kérdése kapcsán elkészített jogszabály módosító javaslatukat. A csehek a fogyasztóvédelmi törvényüket tervezek módosítani, a készülő uniós irányelvi módosítással összhangban. Mint ismeretes, az uniós fogyasztóvédelmi irányelv tárgyalása a végéhez közeledik, uniós szinten elfogadták a kompromisszumos szöveget, mindazonáltal a csehek előre mennének, és már most úgy változtatnák saját jogszabályukat, hogy megelőlegezik az uniós irányelv elfogadását.

A cseh módosító a tiltott kereskedelmi gyakorlatok közé emelné azt az esetet, amikor egy terméket azonosként hirdetnek, amikor az összetételében, karakterében eltérő. A kilátásba helyezett büntetési tétel elérheti az 50 millió cseh koronát is.