Az Európai Fogyasztóvédők Szövetsége (BEUC) az akrilamidra vonatkozó uniós jogszabály szigorítását szorgalmazza. A szervezet álláspontját egy tavaly őszi vizsgálatának eredményére alapozza, amelyben 532 termék akrilamid tartalmát vizsgálták meg. A vizsgált élelmiszerek jelentős többsége megfelelt a jogszabályi küszöbértékeknek, ugyanakkor további erőfeszítések szükségesek egyes termékcsoportok esetében. Ez különösen igaz a kekszek és ostyák kategóriájára, ahol a minták egyharmada a küszöbérték felett tartalmazott akrilamidot és a bébiknek szánt termékek esetében is jelentősebb számban találtak magasabb értékeket.

A BEUC ezért a következőket javasolja az Európai Bizottságnak:

  • A jelenlegi küszöbértékek szerinte túlzottan megengedők és a még megvalósítható lehető legalacsonyabbra kellene őket beállítani. Az új küszöbértékeket legalább az adott kategória medián értékében kellene meghatározni.
  • A kekszek akrilamid tartalmát csökkenteni kellene és a bébiknek szánt termékek szintjéhez kell közelíteni, már csak azért is, mert ezek közül sok terméket elsősorban a három év alatti gyermekek fogyasztják.
  • A listára fel kellene venni néhány hiányzó termékcsoportot (zöldség-snackek, burgonya krokettek, rösztik, croissant-ok és rizsből készült ropogósok).
  • Meggyőződésük szerint a fogyasztók megfelelő védelméhez kötelező határértékekre lenne szükség a jelenlegi, célként értelmezendő küszöbértékek helyett.
  • Az akrilamid-jogszabály hatékonyságát ki kellene alaposan értékelni.
  • További kutatások szükségesek az akrilamid keletkezése megelőzésének lehetséges módjáról.
  • Fogyasztói felvilágosítás szükséges az akrilamid bevitel csökkentése érdekében.