A Magyar Tartálytisztítók Szövetsége (MTSZ) a magyar tartálymosók szakmai érdekképviseleti szervezete. Az MTSZ pártoló tagja a FÉSZ–nek annak érdekében, hogy széleskörű, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés alakulhasson ki az élelmiszeripar azon tagvállalataival, melyek tevékenységükkel összefüggésben igénylik az MTSZ tagvállalatai által nyújtott szolgáltatásokat.

Ezek a szolgáltatások a következők: közúti árufuvarozó tartályok és konténerek, valamint IBC-k mosása, valamint az áruval telt tartályok és konténerek gőzzel, melegvízzel, vagy elektromos árammal történő fűtése. Az MTSZ 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy az Európai Tartálytisztító Szervezetek Szövetségének (EFTCO) nemzeti tagjaként az u.n.EFTCO tartálytisztító okmányt, az ECD-t Magyarországon kiadhassa.

Az ECD egy olyan okmány, amely a nemzetközi szinten elfogadott, egységes kódrendszer felhasználása révén mindenki számára egyértelműen tanúsítja a tartálytisztítást. Az ECD-vel dokumentált tartálytisztítás az árukat feladó és fogadó vállalkozások számára nagy érték, és ezt az értéket képviseli az MTSZ a tagvállalatai tevékenysége révén a FÉSZ–el, illetve azok tagvállalataival kialakítandó széleskörű együttműködésben.

Az ECD tényleges értékét a vizsgázott auditor által háromévente megvalósított SQAS audit, illetve annak eredménye adja. Az az árutulajdonos, aki az EFTCO rendszerében regisztrálja magát, és elfogadja az EFTCO feltételeit, egy külön hozzáféréssel megnézheti az auditok eredményét és kiválaszthatja azokat a mosóállomásokat, amelyekkel együtt kíván működni.

Az SQAS kérdésjegyzéket rendszeresen felülvizsgálják és az élelmiszeripar nemzetközi szervezetei véleménye alapján módosítják. Az SQAS-nek már létezik az élelmiszertartályok tisztítására a közelmúltban nemrégen un. EFTCO FOOD kérdésjegyzéke is, melyhez kapcsolódó audit lefolytatása az MTSZ élelmiszermosással foglalkozó néhány tagvállalatunk közeli jövőbeni tervei között szerepel.

Magyarországon a minőségbiztonság folyamatos ellenőrzése érdekében, az MTSZ tagvállalatainál egy szűkített kérdéskörben a felülvizsgálatra évente, s nemcsak az általános gyakorlat szerinti három évente kerül sor.

Magyarország egész területén megtalálhatók azok a tartálytisztító állomások, amelyek a Magyar Tartálytisztítók Szövetségének tagjaként megfelelnek ezeknek az elveknek (elérhetőségük és tevékenységük legfőbb jellemzői megtalálhatók a Szövetség a www.tartálytisztítás.hu c. honlapon).

Az MTSZ stratégiája alapján az egyes tagvállalatok folyamatosan felülvizsgálják technológiájukat, különös tekintettel az egészségvédelmi és biztonsági feltételek rendszeres fejlesztésére, valamint a környezetvédelmi elvárásokhoz kapcsolódóan, elsősorban a szennyvíz tisztító rendszereknek a követelményekhez történő igazítására.

Az élelmiszeripari értéklánc teljes folyamatában az élelmiszerhigiéniai előírások betartása, nyomon követhetősége biztosítja, hogy a fogyasztó minden pillanatban kiváló minőségű terméket kapjon. Ennek a folyamatnak a minőségi tartálytisztítás integráns része.

A Magyar Tartálytisztítók Szövetsége 2019-ben azért lép be pártoló tagként a FÉSZ-be, hogy vállalkozásai szorosabb kapcsolatot tarthassanak a FÉSZ tagvállalataival, s amellett, hogy a mosók a szolgáltatásaikat az élelmiszeripar napi elvárásaihoz igazíthassák, az élelmiszeripari vállalkozások gyártmány és technológiai fejlesztéseinek figyelembevételével történhessen a tartálymosó állomások illetve a hálózat bővítése.