A témával foglalkozó, kibővített munkacsoportunk keretében elkészítettünk egy össz-iparági, FMCG szektor által közösen képviselhető manifesztót azzal kapcsolatban, hogy milyen alapelveket tartunk szem előtt az európai uniós körforgásos gazdasági csomag hulladékokkal foglalkozó irányelveinek hazai átültetésekor.

A közös manifesztóhoz a FÉSZ mellett a tagságon kívülről csatlakoztak élelmiszeripari ágazati szakszövetségek (a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Magyar Sörgyártók Szövetsége, Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács, Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács), valamint a Magyar Kozmetikai és Háztartás-vegyipari Szövetség, a Magyar Márkaszövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és az Országos Kereskedelmi Szövetség is.

A manifesztóban lerögzített alapelvek mellett elkészítettük Szövetségünk részletesebb álláspontját is, amelyet szintén megküldtünk az ITM illetékeseinek. Ez az álláspont illeszkedik az MGYOSZ környezetvédelmi bizottsága által koordinált közös állásponthoz, amelyet az ITM fórum tagságának túlnyomó többsége elfogadhatónak tart. Ez alapvetően egy piaci alapokon szerveződő EPR rendszert propagál, amelyet a csomagolást kibocsátók (gyártók) üzemeltetnek, így a hatékonyan működtetett szelektív hulladékgyűjtő és hasznosítási rendszerrel elérhetővé válhatnának az uniós célértékek 2025-re.

Beküldött dokumentumaink nyomán az ITM legutóbbi, május 22-i fórum ülésén ismertettük az élelmiszeripar sajátosságait a megjelentek számára.

A soron következő ITM egyezetető fórum június 19-én kerül megrendezésre, ahol terveink szerint részletesen is ismertetjük az FMCG össz-iparági manifesztó tartalmát az ITM felé.

A témában felvettük a kapcsolatot a NAK-al is, ahol információval és tapasztalatainkkal igyekszünk segíteni a kamarai álláspont kialakítását, amely követné az iparági manifesztó alap elemeit. Ennek érdekében a legutóbbi NAK élelmiszeripari osztályülésen a Csaosz képviselőjével együtt közös előadásban ismertettük a dosszié lényegi elemeit. A következő osztályelnöki ülésen, június 20-án szintén részt veszünk a témával.

Június 24-én nemzetközi körforgásos konferenciát szervez az ITM, amelyre a hamarosan leköszönő uniós környezetvédelmi biztos is ellátogat. A rendezvényen a FÉSZ is szerepel a felkért előadók között, így ezen a platformon is tudjuk ismertetni álláspontunkat. Az esemény részletesebb leírását az ajánló rovatban találják.