A hulladékgazdálkodási törvény módosítása nyomán kialakítandó koncesszió előkészítése folyamatban van. Rendkívül rövid határidő után szeptember 9-én zárult a koncessziós kiírás első fordulója, amelyet további pályázati forduló követhet, most ugyanis inkább csak a szándékot kellett jelentkezéssé formálni. A koncessziós kiírás szerint a hulladékgazdálkodási feladatokat (lakossági és ipari gyűjtés, előkezelés, válogatás stb.) egyetlen koncesszor kezébe adna 35 évre. Az élelmiszergyártókat leginkább közvetlenül érintő csomagolási hulladékok esetében a koncesszorra hárulna az uniós irányelvek által kötelezően elvárt kiterjesztett gyártói felelősség rendszer (EPR) kialakítása és működtetése.

A koncesszor úgy üzemelteti majd a szelektív hulladékgyűjtési rendszert, hogy többek közt vállalja a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését, valamint megveszi és beolvasztja az NHKV-t (kukaholding). A visszaváltási rendszer üzemeltetésére külön közbeszerzési pályázatot írtak ki.  Mindkét pályázatra úgy tudjuk, hogy egyedül a MOL adott be érdemi anyagot.

Több szakmai szervezet (MGYOSZ, KSZGYSZ, HOSZ, stb.) szerint is problémás, egyenesen törvényellenes a koncessziós kiírás. Félő mindeközben, hogy a MOL a koncesszió elnyerésével egyfajta alapanyag piacot akar majd szerezni magának, mivel a különböző műanyagok újrafeldoldolgozása, majd a másodnyersanyag értékesítése jövedelmező üzletággá válhat a jövőben. Mivel a MOL nyereségorientált vállalkozás, és a már most is alul árazott lakossági szemétszállítási díjakhoz nem nyúlhatnak majd, ezért az ipari szereplőktől (pl. élelmiszergyártóktól) kell majd ahhoz a bevételhez jutnia, amely számára nyereségessé teszi a teljes üzletet.

Az Igazgatóság a továbbiakban is szorosan figyelemmel kíséri a témát, mindamellett vizsgálja annak lehetőségét, hogy a szövetség frissített álláspontját miként, de főként kinek célszerű eljuttatni.