A digitalizáció és az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazására vonatkozó stratégia kidolgozására munkacsoport alakult 2018. szeptemberben az ÉFOSZ-on belül, a Campden BRI szakmai irányításával. Az élelmiszer-feldolgozó ipar innovációja jelenleg sem az Ipar 4.0 stratégiában, sem az Agrár-digitalizációs Stratégiában nem jelenik meg. Gyakorlatilag minden, a digitalizációra szánt támogatás a mezőgazdasági termelést, a logisztikát és a kereskedelmet (nyomonkövethetőség) érinti, az élelmiszeripar szóba sem kerül az élelmiszerlánc digitalizálását célzó stratégiákban.

A munkacsoport ezért speciálisan az élelmiszeripari felhasználást tartotta szem előtt munkája során. A munkába bevonásra kerültek a modern megoldásokat szállítókat képviselő szervezetek is, úgy, mint pl. az IVSZ. Több ülést követően kialakult a stratégiai dokumentum végleges változata. „A magyar élelmiszeripar modernizálásának stratégiája az Ipar 4.0 és a digitalizáció alkalmazásával” c. anyag elérhető itt. (A tartalmában véglegesnek tekinthető, azonban a végső simítások, korrektúrák és tördelés / szerkesztés még folyamatban van.)

Az elkészült stratégiai vitaindító anyagot egyszerre mutatjuk be az AM és az ITM illetékeseinek, illetve minden olyan potenciális partner szervezetnek, akikkel közösen lehet dolgozni a közös célok eléréséért, vagyis az élelmiszeripari modernizációs folyamatok beindításáért.

A rendezvény időpontja: 2019. március 22. 10:00 – 12:00

A rendezvény helyszíne: Budapesti Műszaki Egyetem Q Épület (Bp., 1117. Magyar tudósok körútja 2.)

A program összeállítása még folyamatban van, hamarosan további részletekkel fogunk tudni jelentkezni.

 

Információink szerint az elkészült anyag már a hivatalos bemutatása előtt olyannyira felkeltette az AM érdeklődését, hogy az anyagot el kívánják használni egy élelmiszeripari ágazati cselekvési terv elkészítéséhez, illetve készítenének szintén a fenti anyagból is táplálkozva egy külön Digitális Élelmiszeripari Stratégiát (DÉS) még az idén.