Az élelmiszer-feldolgozó ipar innovációja jelenleg sem az Ipar4.0 stratégiában, sem az Agrár-digitalizációs Stratégiában nem jelenik meg. Gyakorlatilag minden, a digitalizációra szánt támogatás a mezőgazdasági termelést, a logisztikát és a kereskedelmet (nyomonkövethetőség) érinti, az élelmiszeripar szóba sem kerül az élelmiszerlánc digitalizálását célzó stratégiákban.

A digitalizáció és az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazására vonatkozó stratégia kidolgozására munkacsoport alakult szeptemberben az ÉFOSZ-on belül, a Campden BRI szakmai irányításával. A hazai élelmiszer-feldolgozó ágazat minden szereplőjének alapvető érdeke, hogy az élelmiszeripar hangsúlyosan megjelenjen a kormányzat rövid és hosszútávú stratégiai terveiben és ki tudja használni a más szakterületek technológiai innovációja által kínált ipari modernizációs lehetőségeket.

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy kidolgozásra kerüljön egy a digitalizáció és az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazására vonatkozó stratégia, amelyet az élelmiszer feldolgozó vállalkozások dolgoznak ki és közös, elfogadott ipari modernizációs stratégiájuknak tekintenek. Az iparági modernizációs (digitalizációs és automatizálási) stratégia kidolgozásának célja, hogy az élelmiszeripar is bekerüljön a kormányzat fejlesztési és innovációs stratégiáiba, és saját maga is kezdeményezően lépjen fel az innovatív megoldások gyakorlati alkalmazása érdekében. Ezáltal lehetőséget biztosítva az ipari modernizáció területén folyó magyar és európai programokhoz való csatlakozásra, és így jelentős források váljanak elérhetővé a digitális és Ipar 4.0 innovatív megoldások által vezérelt élelmiszeripari fejlesztési projektekre.

Az elkészült stratégiát mielőbb be kívánjuk nyújtani az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, valamint az érintett további kormányzati szervek felé.

A munkacsoport első két ülését 2018 szeptember 11-én november 8-án tartottuk, a harmadik ülésre pedig december 7-én kerül majd sor. Ekkor már bevonjuk a tudományos szektor szereplőit is, valamint azokat a szolgáltatás szállítókat, akik érdemben tudják segíteni a stratégia kialakítását.