A digitalizáció és az Ipar 4.0 élelmiszeripari alkalmazására vonatkozó stratégia kidolgozására munkacsoport alakult szeptemberben az ÉFOSZ-on belül, a Campden BRI szakmai irányításával. Az élelmiszer-feldolgozó ipar innovációja jelenleg sem az Ipar4.0 stratégiában, sem az Agrár-digitalizációs Stratégiában nem jelenik meg. Gyakorlatilag minden, a digitalizációra szánt támogatás a mezőgazdasági termelést, a logisztikát és a kereskedelmet (nyomonkövethetőség) érinti, az élelmiszeripar szóba sem kerül az élelmiszerlánc digitalizálását célzó stratégiákban.

A munkacsoport ezért speciálisan az élelmiszeripari felhasználást tartotta szem előtt munkája során. A munkába bevonásra kerültek a modern megoldásokat szállítókat képviselő szervezetek is, úgy, mint pl. az IVSZ. Több ülést követően hamarosan kialakul a stratégiai dokumentum végleges változata.

Terveink szerint az elkészült stratégiai anyagot egyszerre mutatjuk be az AM és az ITM illetékeseinek, illetve minden olyan potenciális partner szervezetnek, akikkel közösen lehet dolgozni a közös célok eléréséért, vagyis az élelmiszeripari modernizációs folyamatok beindításáért.