Március 22-én bemutatásra került a digitalizációs munkacsoportunk keretében elkészített vitaindító stratégiai anyag a Budapesti Műszaki Egyetemen szervezett rendezvényünkön az Agrárminiszterűim, az Innováció és Technológiai Minisztérium, valamint további érintett szakértők és érdeklődők részére. Az összes eddig készült digitális stratégiai az élelmiszerláncból rendre a klasszikus agráriumra fókuszált, praktikusan a precíziós mezőgazdaság jelentette az élelmiszerlánc digitalizációját. Az alapanyag termelés mellett azonban mindig kimaradt a feldolgozás, ezt a hiányosságot pótoljuk a stratégiai anyaggal.

A stratégia célja, hogy az élelmiszeripar feldolgozó, termelő folyamatainak átfogó modernizációjával, digitalizációjával jelentős erőforrás takarítható meg, nagy mértékű hatékonyság növekedés érhető el. A már meglévő – más iparágban alkalmazott – technológiák viszonylag kis ráfordítással lennének adaptálhatók az élelmiszeriparba, ennek érdekében azonban össze kell hozni az élelmiszeripari szereplőket a megoldásszállítókkal és meg kell indítani a párbeszédet.

Témaválasztásunk aktuálisnak és relevánsnak tűnik a kormányzat számára is, mindkét tárca lecsapott az ötletünkre, és megindultak a kormányzati stratégia készítési folyamatok is. Információink szerint készül egy Digitális Élelmiszeripari Stratégia (DÉS) az ősz folyamán. A DÉS túlnyomó részt a Szövetségünk által elkészített anyagra alapozva fog elkészülni.

Kezdeményezésünk nyomán a 2021-2027 közti programozási ciklusra készülő támogatási tervek közé is bekerült az élelmiszeripar modernizációja az Agrárminisztérium által összeállított listán. A különböző támogatási programtervek összefésülése most zajlik az ITM-ben.

A témával foglalkozott a Magyar Nemzet cikkében, valamint Dr. Sebők Andrással, a digitalizációs munkacsoport vezetőjével, és a FÉSZ szövetségi titkára részvételével készült a Karc FM-en műsor is április folyamán. Április 25-én, Győrött az Innoskart klasztertalálkozó programjába illesztve bemutattuk a stratégiai anyagot az ott megjelent vállalkozások képviselőinek is.