Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint nem csak a kereskedelemre, hanem az oda beszállító vállalkozások, így az élelmiszer-előállítók gazdálkodási körülményeire is hatással lehet a kereskedelmi egységek kötelező vasárnapi zárva-tartásának bevezetése. A nagyobb méretű üzletek vasárnapi bezárása összességében biztosan nem járul hozzá a hazai élelmiszeripar belföldi értékesítésének növekedéséhez.

Vannak olyan ágazati szereplők, akik a döntés kedvezményezettjei lehetnek – kisebb pékségek, és más kisebb élelmiszer-előállítók -, akik jellemzően a kisebb családi működtetésű boltok beszállítói. Ugyanakkor az élelmiszeripar többi szereplőjének a belföldi értékesítésének csökkenésével kell számolnia.

A forgalomcsökkenés várható mértékét nehéz lenne számszerűsíteni, de már egy pár százalékos csökkenés is több tízmilliárdos bevételkiesést jelent az élelmiszer-gyártók számára. A központi költségvetés pedig általános forgalmi adó-bevételektől esik el. Emellett az intézkedés hatására mindenképpen számolni kell azzal, hogy felerősödhet a környező országokba tartó határ menti élelmiszer-turizmus.
Összességében tehát egy bonyolult hatásmechanizmusú döntésről van szó, aminek a teljes ágazati hatását nehéz lenne pontosan prognosztizálni, de tarthatunk attól, hogy a magyar élelmiszeripar gazdasági növekedését az intézkedés nem segíti.
Az ÉFOSZ meggyőződése, hogy a szabályozás bevezetésének mérlegelésekor ezért feltétlenül szükséges a vasárnapi nyitva-tartásra vonatkozó korlátozásnak a beszállítókra gyakorolt gazdasági következményeinek vizsgálata is.