Február végén és március elején ugyan voltak ugyan értekezletek az ITM-ben a SUP irányelv átültetéséhez, azonban ezek inkább szolgálták azt a célt, hogy elmondható legyen: tartottak egyeztetéseket. Továbbra sem tűnik úgy, hogy érdemben figyelembe akarnák venni az ipari szereplők álláspontját.

Ezt látszik alátámasztani az is, hogy hogy április végén nem-hivatalosan tudomásunkra jutott egy SUP átültetést megvalósító tervezet. A tervezetben az irányelv szerint is betiltandó 9 termékkör mellett 2 további területet is szabályozni akar az ITM. Egyrészt a vékony falú (15 mikron) műanyag zacskók tiltását is bevezetné itt, másrészt az egyszer használatos italtárolókat (poharak) is betiltanák 2020. január 1-től.

Mivel hivatalos úton nem jutott el hozzánk a tervezet, ezért indirekt úton igyekztük álláspontunkat becsatornázni az AM és az OKTT irányába. Elsődlegesen a határidő meghosszabbítása volt a célunk, vagyis, hogy ne 2021 január 1-től, hanem csak a SUP irányelv szerinti határidőtől vezessék be a tiltásokat. Ez fél évet jelente: 2021. július 3 az irányelv adta végső határidő. Az ITM azonban nem vette figyelembe a kérést, maradnak az eredeti határidőnél, a korábbi betiltásnál. A tervezet a május 7-i kormányülésen kerül napirendre.