December végén megszületett a politikai megállapodás az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság között az egyutas műanyagok (SUP) és az okozott környezeti terhelések csökkentésére vonatkozó irányelvet illetően. Uniós szinten fénysebességgel haladtak a tárgyalások november / december folyamán, szinte példátlan, hogy egy ilyen fajsúlyú jogszabályt elfogadjanak kevesebb, mint 6 hónappal az első bizottsági javaslat kiadása után. Sajnos érezhető is volt a tárgyalásokon, hogy a hatástanulmánnyal megalapozott, szakmai megközelítés helyett inkább a politikai megfontolások diktáltak a tervezet tárgyalásakor. A végső, pontos szöveg még nem készült el, az ITM érintett államtitkársága biztosított minket afelől, hogy megosztják a végleges szöveget amint elérhető lesz.

Amit már most lehet tudni és releváns számunkra:

  • a Bizottság kidolgoz a „food container” kategóriára egy útmutatót, amellyel egyértelműen beazonosítható lesz, hogy mi tartozik a hatály alá és mi nem.
  • az átmeneti idő 5 év lesz az összes italos palackra.
  • 2025-re 25%-ban kell újrahasznosított PET-et használni, majd 2030-ra 30%-ra emelkedik az előírás. Az előírás tagállami szinten kibocsájtott mennyiségre vonatkozik.
  • Bizonytalan még, hogy a hulladék feltakarítási költségek (litter clean-up costs) arányosságára utaló részek és konkrét lehatárolások (ki miért fizet) jogi kerete hogyan fog kinézni.
  • Bizonytalan továbbra is, hogy a multi csomagolások és a több fogyasztási egységet tartalmazó nagy csomagok definíciója milyen lesz., azok hogyan kerülnek az irányelv hatálya alá.

Időközben megkezdődött a körforgásos gazdasági csomag implementálása az ITM által életre hívott fórum keretében, ahol majd az egyutas műanyagok kérdését is tárgyalni fogjuk. A további részleteket a körforgásos gazdasági csomag alatt olvashatják.