Az Európai Unió Közös Kutatóközpontja, a JRC egy technikai szintű jelentést készít elő az élelmiszerhulladékok megelőzésére irányuló tagállami tevékenységekről és eszközökről.

Az élelmiszerhulladék megelőzések értékelési rendszere 2 paraméter mentén fog értékelni: hatékonyság (effectiveness) és eredményesség (efficiency). A hatékonyság mentén azt vizsgálják, hogy mennyire sikeres egy adott eszköz a cél eléréséhez, míg az eredményesség keretében azt vizsgálják, hogy mik a konkrét eredmények. A pilot alapján már most látszik, hogy:

  • nehéz a különböző tevékenységeket összehasonlítani
  • az indikátorok és adatok különbözhetnek tevekénységenként
  • a hatékonyság megítélését korlátozza az adatok rendelkezésre állása

Az elemzés nyomán ajánlásokat kívánnak majd megfogalmazni a leghatékonyabb eszközökkel, ez várhatóan idén szeptemberre készülnek el. A FoodDrinkEurope az élelmiszeripar képviseletében tagja az ajánlásokat kidolgozó stábnak.