A szerkezetében az európaihoz hasonló magyar élelmiszeripar az európai élelmiszeripar termelési értékének 1 % -a körüli részesedéssel az Európai Unió tagállamai között a 16. helyen áll.

Termelési érték

Alkalmazottak száma

Vállalkozások száma

2.615 Milliárd Ft

a harmadik legnagyobb
ipari ágazat

91.987 fő

a második legnagyobb
ipari ágazat

regisztrált vállalkozások száma

12.463

működő vállalkozások száma 6.565

4 fő feletti vállalkozások száma

2.698

kevesebb, mint 10 főt alkalmaz 86 %

Beruházások teljesítmény értéke

Élelmiszer-fogyasztás  a háztartások egy főre jutó összes kiadásának százalékában

10-49 főt alkalmaz

 11 %

 

6,9 Milliárd Ft

 

23%

50-249 főt alkalmaz

 2,5 %

250 és annál több főt alkalmazó 0,5 %

Az ágazat helye a nemzetgazdaságban

A hazai élelmiszeripar központi és meghatározó szereplője a biztonságos élelmiszerellátásnak és jelentős részt vállal a nemzetgazdaság export-tevékenységében, ezáltal egy nagy rendszer részeként az egyéb ipari és szolgáltatási szektorok egész sor vállalakozásának működéséhez járul hozzá és fontos befizetője a költségvetésnek.

Az ágazat részesedése a nemzetgazdaság teljesítményéből az EU-belépést követő években és  a világgazdasági válság hatására csökkent.

1 2 3

A magyar élelmiszeripar szakágazatai

Az ország természeti adottságainak köszönhetően évszázados hagyományokkal rendelkező szakágazat a borászat, a húsfeldolgozás, a malomipar, a sütőipar, a tejfeldolgozás, a zöldség-gyümölcs feldolgozás és a növényolaj gyártás. A termelés átlagos szintje ugyanakkor folyamatosan csökken és valamennyi élelmiszerágazat kénytelen belföldi piacvesztéssel.

4 5

Vállalkozások száma, ezek megoszlása nagyság alapján

Az ágazat vállalkozásainak döntő többsége, mintegy 96 %-a  mikro- kis- és közepes méretű vállalkozás. A termelési érték több, mint 70 %-át ugyanakkor a nagyvállalatok állítják elő. A korszerű technológiával rendelkező, jelentős részben külföldi tulajdonú nagyvállalatok kötődéseik, kooperációs kapcsolataik révén az Európai Unió élelmiszeriparának szerves részét képezik, ugyanakkor a hazai kis- és középvállalkozások egy része, tőkehiány és alacsony élőmunka hatékonyságuk révén a jelen gazdasági és szabályozási környezetben versenyképességük biztosítása és javítása érdekében sok esetben segítségre szorul.

Foglalkoztatás az élelmiszeriparban

A nemzetgazdaságban foglalkoztatottak számából az élelmiszeripar részesedése csökken, jelenleg (mintegy 92 ezer fővel) 3 százalék körül van. Ezzel a feldolgozóipar második legnagyobb ágazatának számít.

6

Külkereskedelem

A Magyarországon előállított élelmiszerek 70 %-a belföldön, 30 %-a külföldön kerül értékesítésre. Magyarország nettó élelmiszeripari exportőr, ugyanakkor az élelmiszeripari import nagysága növekszik, az exporton belül pedig a feldolgozott élelmiszerek aránya folyamatosan csökken. Az agrár-exportból a feldolgozott élelmiszer-export mintegy 67 % -ot képvisel. A behozatal a régi tagállamokból növekedett leginkább, a kivitelünk pedig az Európai Unió 11 új tagállamába és a harmadik országokba bővült legjobban. Magyarország legnagyobb uniós exportpiaca Németország, ezt követi Románia és Olaszország. A teljes agrárimport több, mint 95 %-a európai országokból érkezik. Az EU-ból érkező importot tekintve a régi tagországok részesedése 70, az újaké 30 százalék, a legtöbb importáru Németországból, Hollandiából és Lengyelországból kerül Magyarországra.

7 8 9 10 11

Élelmiszeripari Szövetségek Konföderácója
Az európai élelmiszeripar számokban
Adatok és trendek az európai élelmiszeriparban 2013-14
A hazai élelmiszeripar versenyképessége

Legfrissebb hírek

OMÉK Szakmai Nap 2017.09.19.

2017.08.04.| OMÉK Szakmai Nap 2017.09.19. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

ÉLELMISZERIPAR AZ ELVÁRÁSOK KERESZTTÜZÉBEN

2015.11.19.| ÉLELMISZERIPAR AZ ELVÁRÁSOK KERESZTTÜZÉBEN bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Magyar csapat győzelme az Ecotrophelia Europe 2015 élelmiszeripari ökoinnovációs versenyen

2015.11.02.| Magyar csapat győzelme az Ecotrophelia Europe 2015 élelmiszeripari ökoinnovációs versenyen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nemzetközi Kereskedelmi és Befektetői Fórum Budapest

2015.10.02.| Nemzetközi Kereskedelmi és Befektetői Fórum Budapest bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT