A World Resources Institute, a World Bank Group és az ENSZ Környezetvédelmi Programja közös jelentést adott ki, amely szerint a világ népességének növekedése miatt újra kell gondolni az élelmiszertermelés globális kérdéseit. (a jelentés elolvasható itt: https://wrr-food.wri.org/)

A jelentésben egy több, mint 20 pontból álló „étlapot” állítottak össze a valóban fenntartható élelmiszerellátás eléréséhez, az ahhoz vezető úton a most és a közeljövőben várható problémák kezelésére. A célok 2050-ig történő eléréséhez 3 fő hiányosságot azonosítottak:

  1. Az élelmiszerterme lés: A 2010-es termeléshez képest 56%-al több termény-kalóriára lesz szükség 2050-ben a becslések szerint.
  2. A termőterületek: A jelenlegi technológiák és fejlődési görbék alapján még egy India méretű terület kellene a szükséges kalória előállításához.
  3. Az üvegházhatású gázokhoz alkalmazkodás: A megnövekedő agrártermelés hatására a várható ÜHG kibocsátás 11 gigatonnával (Gt) nőne, ugyanakkor ha tartani akarjuk a 5°C globális felmelegedési célt, akkor csak 4 Gt növekményt engedhetünk meg az agrártermelésben.