Május 20-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az EU Farm2Fork (F2F) stratégia általa kiindulásként javasolt verzióját (ezt a tagállamok a Tanácsban, az európai állampolgárok képviselői pedig a Parlamentben fogják megtárgyalni, hogy aztán ebből születhessen meg a végleges stratégia).

Az élelmiszeripar szempontjából a tervezet leglényegesebb elemei felfestik az elkövetkező évek előttünk álló jogalkotási munkáját és az Unió javasolt irányultságát az élelmiszer-termeléssel és a táplálkozással kapcsolatban.

Összességében a „Green Deal” fenntarthatósági szemlélete természetesen áthatja a dokumentumot, az élelmiszer-láncok jelenlegi működésében szükséges változásoktól a táplálkozási szokások kedvező irányú befolyásolásának érdekében bevezetni javasolt intézkedésekig.

A Bizottság állásfoglalása szerint az európai népesség táplálkozási szokásait mind környezetvédelmi, mind tápanyagbeviteli szempontból meg kéne változtatni és a több növényi eredetű és kevesebb állati eredetű, kevésbé feldolgozott, kedvezőbb tápanyagtartalmú, rövidebb láncokból származó termék fogyasztása, vagyis a „fenntartható, egészséges étrend” irányába elvinni. Arra van szükség, hogy ezek a termékek legyenek a legkönnyebben hozzáférhetők a fogyasztók számára.

Ennek érdekében a Bizottság szükségesnek tartja például:

  • kötelező, harmonizált frontoldali tápértékjelölés (Nutri-Score?) bevezetését (szintén megjelent a Bizottság régóta esedékes jelentése a jelenleg futó önkéntes tápértékjelölési rendszerekről, lásd feljebb külön pontban)
  • a tápanyagprofilok megalkotásának ismételt átgondolását (összefüggésben a frontoldali tápértékjelölés harmonizálásával+ külön kiemelten a botanikai eredetű összetevők kérdéskörét)
  • egyes termékcsoportokban egyes tápanyagok szintjének maximalizálását
  • a termékeken szereplő zöld állítások harmonizálását
  • kötelező származásihely jelölés bevezetését egyes termékekre, önmagukban és mint összetevőkre (a számos tagállamban már létező nemzeti szabályozások mintájára)
  • a „felesleges” élelmiszer csomagolások alkalmazásának beszüntetését.
  • az élelmiszer-feldolgozók (és a kereskedők) felelős üzleti és marketing kódexének kidolgozását a hozzá illesztett felügyeleti rendszerrel
  • a fenntarthatósági elemek kötelező vállalati stratégiákba illesztését
  • a körkörös üzleti modell élelmiszeripari széleskörű terjesztését
  • az állatvédelemre vonatkozó előírások felülvizsgálatát

A bizottsági dokumentumok elérhetőek itt.