Az Európai Bizottság által 2020 tavaszán nyilvánosságra hozott akcióterv EP véleményezési szakasza a lezárulásához közeleg. A dossziét közösen kezelő ENVI és AGRI bizottságok szeptember elején elfogadták közös módosítási javaslataikat, melyeket október közepén visznek majd a plenáris ülés elé. Mindennek jelentősége most abban rejlik, hogy a módosítók felfestik azt a politikai terepet és prioritás csomagot, amelynek mentén az EP az Unió élelmiszer-ellátási rendszerének fenntarthatóbbá tételét látni szeretné.

A módosítók jórészt támogatják, sőt tovább szigorítják a Bizottság által javasolt és az élelmiszeripar számára előirányzott intézkedéseket, kirajzolódik többek között a kötelező, harmonizált frontoldali tápértékjelölés, kötelező származási hely jelölés, harmonizált állatjóléti és fenntarthatósági védjegyek bevezetésének támogatása, az állatjóléti előírások szigorításához, így a ketreces tartás uniós megszüntetéséhez adott zöld jelzés. Jó hír, hogy a képviselők hangsúlyozottan szükségesnek tartják az intézkedések tudományos megalapozottságát, az alapos hatástanulmányok elvégzését és a szigorú uniós előírások és határértékek betartásának megkövetelését az import termékek irányában is. Emellett javasolják, hogy a tagállamokban lehessen nullás áfakulcsot alkalmazni az „egészséges és fenntartható étrend” megvalósításának ösztönzése érdekében, az élelmiszerek előállítása társadalmi és környezeti hatásának valós értéke pedig kerüljön beépítésre a fogyasztói árakban. Az uniós agrárpromóciós politika változását is sürgetik, mégpedig oly módon, hogy az a rövid ellátási láncokban előállított, az ökotermékek, több zöldség és gyümölcs, kevesebb magas só, cukor és zsírtartalmú élelmiszer fogyasztását ösztönözze. A két EP bizottság az élelmiszerek gyorsabb és jelentősebb reformulációjának kikényszerítését várja a Bizottságtól, valamint a magas só-, cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek gyermekek felé történő reklámozásának jogi szabályozását is szeretné elérni.