házipatika.com – 2015.04.30.

Táplálkozási szokásaink nem alkalmazkodnak mai felgyorsult élettempónkhoz, általános túlhajszoltságunkhoz, mozgásszegény életmódunkhoz. Ezt tetézi, hogy rossz az egészséges táplálkozásról alkotott képünk.

Európa szerte rohamosan terjednek a civilizációs betegségek, ez különösen igaz Magyarországra, ahol több mint 600 a 100.000 lakosra számolt civilizációs betegségek aránya. A problémát tovább tetézi, hogy az emberek 50 százaléka tévesen ítéli meg saját táplálkozási szokásait, és az egészséges táplálkozást; vagy látja a problémát, de nem akar változtatni rajta.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar saját reprezentatív felmérése szerint a táplálkozás tudatos kontrollálása nehéz feladat a fogyasztók számára, hosszú távon pedig nagyon kevesen képesek rá. Többségük a sok zöldség és gyümölcsfogyasztással azonosítja az egészséges táplálkozást, mégis csak 40 százalékuk fogyasztja napi rendszerességgel őket. Ezzel szemben a többség hetente három-négyszer fogyaszt valamilyen süteményt vagy édességet, mégis 73,8 százalékuk azt gondolja, normálisan étkezik. A lakosság tudásszintje, hiedelmei, attitűdje ellentmondásosak, egyrészt jellemző a passzív hozzáállás, másrészt viszont már megjelent az igény a változtatásra.

5 szakaszt különböztetünk meg a tudatos táplálkozás evolúciójában. Az első,a bezártság szakasz, amikor nem látjuk a problémát, és ha látjuk is, nem áll szándékunkban változtatni rajta. A Debreceni Egyetem kutatási eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók 50 százaléka tart itt ma Magyarországon. A megkérdezettek 22,6 százaléka a második szakaszban van, amelyben már érez késztetést a változásra, mégis inkább csak szemlélődőként vizsgálja az életmódváltással járó előnyöket és hátrányokat. Ezeket követi a felkészülés (7 százalék), illetve a cselekvés szakasza (5 százalék). Az előbbi a tájékozódásról, utóbbi egy-egy negatív étkezési szokás feladásáról, megváltoztatásáról szól. Az utolsó és egyben legnehezebb szakasz a fenntartásé (17,4 százalék), amikor már hosszú távú életmódváltásról beszélhetünk.

“Ez egy összetett probléma, amit nem lehet egyik napról a másikra megoldani. Az egészséges táplálkozásra való áttérés nem automatikus, így másik utat kell találni. A megoldásban elengedhetetlen szerepe van az érintettek – szakmai és szabályozó szervezetek, beszállítók, gyártók – összefogásának, az összehangolt és hiteles edukációnak és a hiteles, részletes tájékoztatásnak például a termékcsomagolások címkéjén” – mondta a Debreceni Egyetem munkatársa, Jasák Helga az Együtt a Fogyasztókért ÉFOSZ konferencián.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hogyan_latjuk_etkezeseink/20150427171911