KÖZLEMÉNYEK

ÁREMELÉSHEZ ÉS AZ ÉLELMISZERIPAR VERSENYKÉPESSÉGÉNEK VISSZAESÉSÉHEZ VEZET A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI TERMÉKADÓ DRASZTIKUS EMELÉSE

Budapest, 2018. június 19. Az élelmiszeripart képviselő szövetségek értetlenül és megdöbbenve értesültek a népegészségügyi termékadó újabb, drasztikus emeléséről szóló javaslatról. Miközben az adó- és járulékterhek további csökkentését tervezi a Kormány, az élelmiszeripar esetében alkalmazott diszkriminatív adó növelését indítványozták anélkül, hogy az ágazatot képviselő kamarával és érdekvédelmi szervezetekkel egyeztetést folytattak volna az intézkedés várható hatásairól. […]

Az ÉFOSZ korábbi álláspontját támasztják alá a NÉBIH legutóbb nyilvánosságra hozott vizsgálati eredményei.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége örömmel vette tudomásul, hogy az újabb vizsgálat részletes eredményeit a NÉBIH a sajtótájékoztatóval egy időben nyilvánosságra hozta a honlapján[1] . […]

Az ÉFOSZ  álláspontja a nemzetközi nagyvállalatok által itthon és külföldön azonos néven forgalmazott termékek minősége között vélelmezett különbségek kapcsán

A sajtóban megjelent konkrét márkatermékek túlnyomó többségével kapcsolatban a NÉBIH is elismeri, hogy az összetételben különbséget nem talált, azok minden tekintetben megfelelnek a jogszabályok előírásainak.  A fellelt kifogások jellegükből adódóan érzékszervi vizsgálatok eredményein alapulnak. Az élelmiszeripari nagyvállalatok egész Európát jellemzően egy vagy néhány üzemből látják el. Ezek közül Magyarországon is [...]

Az ÉFOSZ álláspontja a népegészségügyi termékadó kapcsán megjelent cikkekre reagálva

Az ÉFOSZ álláspontja 2017. február 7-én, a népegészségügyi termékadó kapcsán megjelent cikkekre reagálva: Magyarországon évek óta csökken a feldolgozott élelmiszerek által bevitt cukor mennyisége. A WHO ajánlása is rámutat, hogy hazánk cukorfogyasztás szempontjából nemzetközi szinten kedvező mutatókkal rendelkezik, fele például a spanyol vagy a brit fogyasztásnak. Ez azt jelenti, hogy nálunk [...]

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség közleményt adott ki a WHO élelmiszerek megadóztatását szorgalmazó jelentése alapján

A szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy az elmúlt években a hazai üdítőital ágazat számos intézkedést tett, élen jár az innovációban a termékek energia-tartalmának csökkentése terén.Mindemellett a haza üdítőital fogyasztás 25 százalékkal kevesebb az európai átlagnál. Ugyanakkor az élelmiszerek megadóztatása egyetlen országban sem hozott érdemi eredményt az elhízás elleni küzdelemben, Dániában például [...]

A Kormánynak is lépnie kell az élelmiszeripar felzárkóztatásáért

Budapest, 2016. április 29. – A magyar élelmiszeripar leszakadása csak egységes támogatáspolitika kialakításával fordítható vissza - jelentette be az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ)  a péntek délutáni szakmai rendezvényen, melyen részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Az egy éve futó „Együtt a fogyasztókért” népegészségügyi programértékelő rendezvényen a felek célul [...]

A teljes élelmiszeripar érdemi támogatása nélkül nem nőhet a hazai élelmiszerek aránya a polcokon

  Budapest, 2015. november 25. Az élelmiszeripar előtt álló kihívásokról és az ágazat jövőjéről rendezett nyilvános kerekasztal-megbeszélést az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) Budapesten. Az ágazat szereplői összefogást sürgetnek és egységes elbánást kérnek a támogatáspolitikában. A vitában résztvevő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy mérettől függetlenül az ágazat minden vállalkozásával szemben [...]

Az európai húsipar válasza a WHO húsfogyasztásra vonatkozó állásfoglalására

A Magyar Húsiparosok Szövetsége, mint az ágazat európai szakmai szervezeteinek, így a CLITRAVI-nak a tagja, az európai húsipari vállalatokkal egyetértésben tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a húsok és húskészítmények mértékletes, napi szintű fogyasztása a kiegyensúlyozott étrend kiemelten fontos része. Az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete a CLITRAVI, melynek tagja a Magyar [...]

Partnerséget javasol az ÉFOSZ és az Édességgyártók Szövetsége

Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal [...]

Az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló stratégia elfogadása után konkrét lépéseket vár az ágazat

Budapest, 2015. június 18. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége üdvözli az élelmiszeripari fejlesztési stratégia elfogadását. Biztatónak tartja annak kormányzati szintű elismerését, hogy a stratégiai ágazatnak nyilvánított élelmiszeripar fejlesztése komplex megközelítést kíván. Ugyanakkor az uniós pályázatok jelenleg zajló hazai kiírása aggodalomra ad okot, mert a közepes és nagyobb méretű élelmiszeripari vállalkozásoknak – [...]

Legfrissebb hírek

Most még inkább megéri a hazait választani

2018.10.15.| Most még inkább megéri a hazait választani bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Önkéntes cukortartalom-csökkentésre készül a hazai élelmiszeripar

2018.06.15.| Önkéntes cukortartalom-csökkentésre készül a hazai élelmiszeripar bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Származási hely jelölése

2018.06.11.| Származási hely jelölése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Keresd a hazait!

2018.06.01.| Keresd a hazait! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kettős mérce-ügy
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT