SAJTÓMEGJELENÉSEK

Hiradó.hu: Az egészséges élelmiszerek fontosságára hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert

2014.04.16. Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkárság támogatja az egészségesebb élelmiszerek előállítását és az egészséges táplálkozás előmozdítását - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára egy szakmai fórumon. Zsigó Róbert az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) Az élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért: tegyünk együtt érte! címet viselő konferenciáján arról beszélt, hogy Magyarország alaptörvénye rögzíti: minden embernek joga van a testi, lelki egészséghez. E jog érvényesülését pedig többek között az egészséges élelmiszerekhez való hozzáféréssel, a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdasággal és a sport támogatásával kell biztosítani - mondta az államtitkár. Zsigó Róbert kiemelte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hosszú távú versenyképességét csak az egészséges és megbízhatóan magas minőségű élelmiszerek biztosíthatják, ezért a magyar embereknek az egészséges életmódra való ösztönzésére tett ÉFOSZ kezdeményezés nemcsak [...]

Magyar Hírlap: a kormányzat támogatja az egészséges élelmiszerek előállítását

2015.04.16. Egyre többeknek fontos az élelmiszerbiztonság Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkárság támogatja az egészségesebb élelmiszerek előállítását és az egészséges táplálkozás előmozdítását - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai fórumon. Zsigó Róbert az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) Az élelmiszeripar a fogyasztók egészségéért: tegyünk együtt érte! címet viselő konferenciáján arról beszélt, hogy Magyarország alaptörvénye rögzíti: minden embernek joga van a testi, lelki egészséghez. E jog érvényesülését pedig többek között az egészséges élelmiszerekhez való hozzáféréssel, a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes mezőgazdasággal és a sport támogatásával kell biztosítani - mondta az államtitkár. Zsigó Róbert kiemelte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hosszú távú versenyképességét csak az egészséges és megbízhatóan magas minőségű élelmiszerek biztosíthatják, ezért a magyar embereknek az egészséges [...]

A NAK nem támogatja Népegészségügyi Termékadó kiterjesztését

NAK - 2015. március 18. szerda A magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei jelenleg is messze meghaladják az európai versenytársak hasonló költségeit, és az elmúlt évek során azok mértéke jelentősen emelkedett. Mindezek eredményeként a magyar fogyasztó jelenleg is az EU átlagot messze meghaladó adótartalom mellett juthat hozzá az élelmiszerekhez. A népegészségügyi termékadót (NETA) ezért nem növelni, hanem csökkenteni kellene. Az elmúlt időszak kormányzati szakmapolitikai megnyilatkozások – helyesen – az élelmiszeripar stratégiai ágazatként való kezelését kezdeményezték. A kormányzati szakmai anyagok is elismerik, hogy az éveken keresztül csökkenő fogyasztás és az egyre növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és több ezer munkahely megszűnését eredményezték. Nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű az élelmiszerek többsége esetén alkalmazott 27 %-os ÁFA, csakúgy, mint az [...]

agrarszektor.hu (2015. január 30.) Zűrös EKAER: a hosszabítás hosszabítás jöhet

Akkor lesz értelme az idén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszernek (ekáer), ha alkalmas lesz a csalók legnagyobb mértékű kiszűrésére, miközben a lehető legkisebb adminisztrációs pluszterhet rója a legális élelmiszeripari cégekre – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) elnöke. Az Éfosz egyetért az ekáer próbaüzemének egy hónapos meghosszabbításával, mivel az élelmiszeripari vállalatok – amelyek többségénél például szoftverfejlesztésekre van szükség – még nem tudtak felkészülni az új rendszerre. Az érdekképviselet szerint azonban az is elképzelhető, hogy további halasztásra lesz szükség. AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT

A Fidesz kenyérárcsökkenést akar, de a pékszövetség szerint nincs rá mód

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar sok problémával küzd, alacsony, 1-2 százalékos a jövedelmezősége. Ezért az önköltségek között viszonylag kis hányadot kitevő üzemanyagár "nem feltétlenül tud megjelenni a fogyasztói árakban" - mondta. AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT

Napi Gazdaság Online (2015.01.13.) Az élelmiszeriparon csattan a kereskedelem újraszabályozása

Éves szinten 3-4 százalékkal növekedhetett tavaly az élelmiszeripar a termelés volumene szerint 2013-hoz képest, legalábbis az októberig elérhető hivatalos adatok és a piaci várakozások szerint – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke. Ez a belpiaci bővülés mellett az export erősödésének köszönhető, azonban azt még nem tudni, hogy a teljesítménynövekedés mennyiben köszönhető az online pénztárgépek mellett az 5 százalékos sertésáfának vagy a kétségtelenül kedvező alapanyag-beszerzési áraknak. Valószínűsíthetően kismértékben javult az élelmiszeripar egészének jövedelmezősége is az elmúlt évben, bár egyes alágazatoknál lehet eltérés – tette hozzá Éder. Ugyanakkor megtörhetik az élelmiszeripar 2014-es lendületét a bizonytalan piaci kilátások, ezért az idei év komoly kihívásokat és kockázatokat tartogat a szektor számára. AZ ÉLELMISZERIPAR [...]

Riport az élelmiszeriparról Zsigó Róberttel, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával

Élelmiszer Online (2015. január 5.) Történelmi lehetőség előtt állunk "Ezt a közös munkát fontosnak tartom a jövőben is, mert ezeknek a szervezeteknek a tapasztalatai, javaslatai, véleménye nagyon sokat segíthet nekünk abban, hogy előrelépjen a magyar élelmiszergazdaság." "Az eddigi megbeszélések értékelése most zajlik, mi az, amiben leginkább tudjuk segíteni egymás munkáját, melyek azok a javaslatok, amelyeket be tudunk építeni egy élelmiszergazdasági programba. Ilyen például az ÉFOSZ nemrégiben közzétett kezdeményezése is, amelyben ajánlásokat tett közzé az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése érdekében. Ezt a kezdeményezést igyekszünk minden általunk szervezett rendezvényen is népszerűsíteni, mert az elkövetkező esztendők másik legfontosabb kérdése, hogy az élelmiszerminőség javítása érdekében hogyan tudunk előrelépni." AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS [...]

kormany.hu (2014.11.27.): Az egészséges élelmiszerek is hozzájárulnak a népegészségügyi mutatók javulásához

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára sorra tárgyal a szakmaközi szervezetekkel, legutóbb az Élelmiszer- feldolgozók Országos Szövetségének képviselője észrevételeit és javaslatait vitatták meg. Éder Tamás elnök elmondta: az önszabályozás eszközével élve az ÉFOSZ felhívást intézett valamennyi élelmiszeripari vállalkozáshoz és szervezethez a népegészségügyi mutatók javítása érdekében. Jelentős számú tagszervezet csatlakozott már valamely vállaláshoz, amelyek népszerűsítéséhez kérte a minisztérium támogatását. A tárgyaló felek kifejezték együttműködési szándékukat a fogyasztók és vállalkozók minél szélesebb körű tájékoztatásában. AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT

Metropol Online (2014.11.13.)Élelmiszer-biztonság: nőni fognak a betűk a címkéken

Az uniós rendeletet 2011-ben fogadták el, így az élelmiszergyártóknak három évük volt a felkészülésre. Szőllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára szerint szükség is volt a három évre, mert hatalmas átállást jelentett a vállalatoknak, főleg azoknak, amelyeknek sok termékük van. Másrészt – tette hozzá – tisztázni kellett a jogszabály pontatlanságait, de mostanra a gyártók felkészültek az új előírásokra. AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT

reka_atv

Kettős mérce-ügy
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT