„Csendben” útmutatót adott ki a témában közösen a FDE és az Eurocommerce, amely elérhető itt. Az uniós útmutató eddig megismert tervezetéhez képest vannak komolyabb interpretációs eltérések. Az uniós dokumentum elvileg legkésőbb ez év novemberében meg fog jelenni. Egyelőre még nem világos, hogy az ipari-kereskedelmi útmutatót mennyiben fogják az uniós útmutatóhoz igazítani (az útmutató nem jogszabály, tehát – legalábbis sok tagállamban – nem feltétlenül az uniós álláspont követése az egyetlen helyes jogalkalmazási gyakorlat, azt az illetékes bíróságnak kell esetről esetre eldöntenie. Nálunk mindenesetre a hatóságok jogszabálynak tartják az útmutatókat is, ezért érdemes lesz inkább ahhoz az értelmezéshez igazodni.) Az újjáalakuló élelmiszerszabályozási munkacsoport első, őszi ülését ennek a témának szenteljük majd.

 

(Emlékeztetőül: a Food&Agro májusi élelmiszerjogi tréningjén a FÉSZ képviselője előadást tartott a témában, amely elérhető ezen a linken.)

Megjegyzés: nagyban az új uniós biztos személyétől függhet annak alakulása, hogy az Európai Unió milyen irányba mozdul el a származási hely kötelező jelölésével kapcsolatban.