KORÁBBI ESEMÉNYEINK

01„CUKORFOGYASZTÁS – CSÖKKENTÉS: egészségpolitikai célok és lehetőségek
a táplálkozástudomány, az élelmiszerbiztonság, a technológia és a versenyképesség tükrében”

címmel tartottunk konferenciát 2016. június 8-án, Budapesten.

A rendezvény célja az volt, hogy az előadók és a résztvevők a lehető legtöbb oldalról körüljárhassák napjaink egyik legaktuálisabb táplálkozástudományi és népegészségügyi kérdését, valamint tájékozódjanak mindazokról a lehetőségekről és kötöttségekről, amelyek a termékfejlesztés gyártói oldalának mozgásterét meghatározzák. Azt reméljük, hogy a csaknem száz fő részvételével lezajlott konferencia megfelelő mélységű háttér-információt biztosított az érintettek számára az Európai Unió által szorgalmazott cukorfogyasztás-csökkentési program hazai megvalósításához. Célunk volt az is, hogy az illetékes döntéshozók és a vállalkozások közös gondolkodását elősegítsük annak érdekében, hogy a kérdés megoldása kapcsán felmerülő lehetőségeket és kihívásokat azonosítsuk, nem utolsó sorban figyelembe véve az élelmiszeripar jelenlegi súlyos versenyképességi problémáit is.

A konferencia előadói voltak:

Éder Tamás (elnök, ÉFOSZ)

Zsigó Róbert (államtitkár, FM)

Biró Krisztina (osztályvezető, EMMI) [előadás letöltése]

Sarkadi-Nagy Eszter (főosztályvezető, OGYÉI-OÉTI)

Kubányi Jolán (elnök, MDOSZ) [előadás letöltése]

Szigeti Tamás (igazgató, Wessling Hungary) [előadás letöltése]

Benke Anna (szövetségi titkár, MÉSZ) [előadás letöltése]

Miklósvári Géza (elnök, MAGYÜSZ) [előadás letöltése]

Werli József (szakmai titkár, Pékszövetség) [előadás letöltése]

Székely Dóra (MHKSZ)

 

Nu- Age workshopNu-Age Workshop

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, az Európai Unió 7. keretprogramja által támogatott NU-AGE projekt keretében szakmai rendezvényt tartott 2016.február 11-én. Részletes program és meghívó: itt
Letölthető előadások:

Pauer István előadása

Dr. Losó Viktor előadása

Dr. Horacsek Márta

Vörös Attila

Élelmiszeripar az elvárások kereszttüzében

2015. november 25.

Nyilvános kerekasztal az élelmiszeripar helyzetéről és lehetőségeiről, és az ÉFOSZ népegészségügyi kezdeményezése első éves eredményeinek bemutatása

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége 2015. november 25-én délelőtt 10 órai kezdettel a hazai élelmiszeripar helyzetéről nyilvános kerekasztal-beszélgetést tartott.

Az esemény fő célkitűzése volt, hogy az illetékes döntéshozók és az érdekelt vállalkozások közös gondolkodását elősegítsük annak érdekében, hogy a hazai élelmiszer-feldolgozó ágazat előtt álló lehetőségeket és kihívásokat azonosítsuk, figyelembe véve a jelenlegi súlyos versenyképességi problémákat. Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy napjainkban (az adott gazdálkodási körülmények között) az élelmiszeriparral szemben támasztott sokféle kormányzati és társadalmi elvárás egyidejű teljesítése sokszor szinte lehetetlen feladat elé állítja a vállalkozásokat.

Mindezek mellett bemutattuk az ÉFOSZ által 2014-ben elindított népegészségügyi célú kezdeményezés, az „Élelmiszeripar a fogyasztókért” első éves eredményeit is.

A kerekasztalba meghívott résztvevők: Dr. Bognár Lajos – FM helyettes államtitkár, Csonka Endre – vezérigazgató (EPMS Rt.), Éder Tamás – ÉFOSZ elnök, Keleti Marcell – NAK élelmiszeripari igazgató, Kubányi Jolán – MDOSZ elnök, Péter Anna – újságíró, blogger, Székely Zoltán – NAK Heves megye, Tompa Gábor – külső vállalati kapcsolatok igazgató (Nestlé). A kerekasztal-beszélgetés moderátora Szegvári Katalin volt.

A vitában résztvevő szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy mérettől függetlenül az ágazat minden vállalkozásával szemben sokféle, akár egymásnak ellentmondó elvárás fogalmazódik meg a gazdaságpolitika, a kormányzati szereplők és a fogyasztók részéről. Az elmúlt 20 évben az ágazat elvesztette a belföldi piac negyedét, amit ma  importból származó termékek töltenek ki.

Az esemény kapcsán kiadott sajtóközleményünk itt olvasható.

ÉFOSZ Kerekasztal

ÉFOSZ Kerekasztal

IMG_0025_c

ÉFOSZ Konferencia (2015. április 16.) 

Az élelmiszeripar önszabályozással segíti a népegészségügyi helyzet javulását és társadalmi összefogást szorgalmaz

75 vállalást téve 25 szervezet csatlakozott 1 év alatt az Együtt a Fogyasztókért önszabályozó iparági kezdeményezéshez
Budapest, 2015. április 16. – A népegészségügyi mutatók romlása és az elhízás számos okra visszavezethető, összetett társadalmi probléma, melynek megoldása csak az érintettek összefogásával lehetséges. Az élelmiszeripar saját felelősségét felismerve, a szigorú jogszabályokon túlmenően egy éve az önszabályozás eszközével is él. 1 év, 25 csatlakozó 75 vállalás még csak a kezdet, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége célja, hogy minden érintett szereplőt bevonjon.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által életre hívott és működtetett rendszer első éves mérlege 25 csatlakozó és 75 vállalás. A legtöbben több témában is elkötelezték magukat az előrelépésre, ezek között olyan területek szerepelnek, mint termékeik só, zsír, kalória vagy transzzsír-tartalma. A cél most a kezdeményezés minél szélesebb körben történő elterjesztése, a szövetség tagságán kívüli vállalatok bevonása és az együttműködés elmélyítése az érintett civil és kormányzati szervezetekkel. A vállalások első éves összesített eredményét egy független szakértők bevonásával működő bizottság összesíti, és az ősszel közzéteszi.

Az élelmiszeripar az Együtt a Fogyasztókért kezdeményezés keretein belül 2014 tavaszán, az önszabályozás eszközével élve konkrét vállalásokkal kötelezte el magát a termékfejlesztés, a reklámozás, a címkézés, valamint a testmozgás népszerűsítése területén, így is segítve a fogyasztókat a kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív, egészséges életmód megvalósításában és ez által egészségi állapotuk javításában.

„Fontos látnunk, hogy bár elvileg sokan szeretnének egészségesen étkezni, a többség mégis kizárólag az íz és az ár alapján dönt, amikor egy terméket levesz a polcról. Amit tehetünk, az a lehetőség megteremtése egy tudatosabb választásra, ennek biztosítása a mi felelősségünk is” – mondta Szöllősi Réka, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója.
„Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egészségtelen életmód. Hosszú távon akár a legártalmatlanabb élelmiszerek túlzott fogyasztása is ártalmas lehet, éppen ezért a mértékletesség a legfontosabb. Felesleges és haszontalan egyedül az élelmiszergyártókra mutogatni, ezért fontosnak tartom az olyan szabályozó és szakmai szervezetek szerepvállalását a kezdeményezésben, mint az MDOSZ. A jelenlegi népegészségügyi problémákat nem kizárólagosan a gyártók okozták, ugyanakkor tevékenységük, amely a fejlesztések tekintetében az egészséges táplálkozást helyezi előtérbe, nagymértékben segíthet a megoldásában” – vélekedik Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A huszonötödikként most csatlakozó magyar kkv, a Detki Keksz Kft. négy vállalást tett. „Hisszük, hogy a nemzetközi és hazai nagyvállalatok mellett a hozzánk hasonló kisebb magyar vállalkozásoknak is megvan a szükséges háttere és eszközei ahhoz, hogy lehetőségeikhez mérten, hathatósan hozzájáruljanak a kezdeményezés eredményességéhez. Az ipar ereje az együttműködésben és a közös célok mentén való cselekvésben rejlik”– hangsúlyozza Pavlova Olga ügyvezető igazgató.

A konferencián elhangzott előadások itt megtekinthetőek.

 

 

konf

ÉFOSZ konferencia (2013. november 6.)

Van-e összefüggés az élelmiszeripar versenyképessége és a fogyasztók egészsége között?

– Az élelmiszeripar jelene és jövője –

Az élelmiszeripar stratégiai ágazat, Magyarország számára pedig hagyományosan kiemelt jelentőségű nemzeti érték. Az ÉFOSZ 2013. november 6-án tartott budapesti konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt az értéket fontos lenne még határozottabban védeni, kiemelt és az eddigieknél összehangoltabb kormányzati figyelemben részesíteni.

A konferencián elhangzott előadások alapján az élelmiszeripar és a kormányzat képviselői is egyetértenek abban, hogy az ágazat jelenlegi válsága számos belső és külső tényező kedvezőtlen együttállása miatt alakult ki. Tény, hogy az iparág évtizedes versenyhátrányának ledolgozásához koncentrált erőfeszítésekre van szükség mindkét oldalon.

Az elhangzott helyzetértékelés alapján a legsürgősebb feladat az élelmiszeripart érintő egyes kormányzati politikák és intézkedések összehangolása lenne annak érdekében, hogy az egyes célok végül ne oltsák ki egymást. Így a költségvetés bevételeinek biztosítása érdekében magas szinten tartott ÁFA miatt ne menjenek egymás után tönkre a legálisan működő vállalkozások. Az egészséges életmód megvalósításának eszközéül pedig ne egy olyan különadó szolgáljon, amely egyértelműen nem oldja meg a hazai lakosság helytelen táplálkozási szokásaiból adódó problémákat, ugyanakkor ezrek munkahelyét veszélyezteti és épp az élelmiszerek bel-tartalmi értékének növeléséhez szükséges fejlesztéseket teszi anyagilag lehetetlenné. Emellett kiemelten időszerű lehetővé tenni azt, hogy az uniós támogatások a korábbiaknál nagyobb mértékben hozzáférhetővé váljanak az élelmiszeripari vállalkozások számára is. Fontos a nagy, nemzetközileg versenyképes méretű cégek megerősödése és ezzel együtt a speciális igények kielégítését célzó manufaktúrákat a továbbiakban is támogatni kell. Ugyanakkor azt is lényeges kihangsúlyozni, hogy mind a kisebb, mind a nagyobb cégekre szükség van, hiszen tömegeket nem képes kizárólag a kézműves élelmiszergyártás ellátni.

A rendezvényen külön témaként szerepelt az élelmiszeripar szerepe és felelőssége az egészséges életmód kialakításában. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a hazai táplálkozási szokások megváltoztatása nehéz, de szükséges feladat. Az élelmiszeripar tudatában van felelősségének és a nehéz gazdasági körülmények között is próbál forrásokat teremteni a termékei korszerűsítésére. Ugyanakkor fontos aláhúzni azt, hogy nem csak az ipar által előállított élelmiszereket fogyasztjuk és tény, hogy az otthon elkészített „hagyományos” magyar ételek korántsem mindenben felelnek meg a korszerű táplálkozástudományi elveknek. Az ágazat képviselői úgy látják, hogy a fogyasztást büntető adópolitikai eszközök helyett az államnak valóban meg kellene tanítania a hazai fogyasztókat az egészséges életmód komplex megvalósításának módjára. E nélkül nem, vagy csak nagyon lassan alakul ki a tudatos fogyasztói magatartás és az egészséges étrend kialakítására vonatkozó igény. Ezek hiányában pedig a korszerűbb élelmiszerek iránti kereslet nem jelenik meg a piacon, ezért az élelmiszeripar nem fog tudni fejleszteni.

A konferencia rávilágított arra, hogy a helyzetértékelés után most már a világos célok mentén kell meghatározni a stratégia megvalósításához vezető konkrét lépéseket. Az ágazat versenyképességének helyreállítása nem lesz egyszerű és rövid távú folyamat, a siker érdekében valamennyi érdekelt fél együttműködése szükséges. A hazai boltok polcain akkor tud majd növekedni az import termékekkel az árversenyt felvenni képes hazai termékek aránya, ha az ezeket előállító vállalkozások a versenytárs országokhoz hasonló, kiszámítható gazdasági környezetben tudnak működni és beruházásokat megvalósítani.

A konferencián elhangzott előadások:

Éder Tamás

Fórián Zoltán

Palotásné Gyöngyösi Ágnes

Édességgyártók Szövetsége

Bikfalvi Istvánné

Kettős mérce-ügy
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT