November 24-én felkerült a Parlament honlapjára az „Egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról” szóló törvénytervezet. Az élelmiszeripar szempontjából leglényegesebb elemek:

  • állami monopóliummá teszik a hulladékgazdálkodást, amelyet utána az állam kiadhat koncesszióba
  • a kiterjesztett gyártói felelősségrendszerek (EPR) uniós elvárásait átülteti a hazai jogrendbe, úgy, hogy a továbbiak meghatározását egy későbbi kormányrendelet hatáskörébe utalja – várhatóan 2023 után váltaná a környezetvédelmi termékdíjat
  • koncesszor fogja ellátni a kiterjesztett gyártói felelősséggel, a termékdíjjal és a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos közvetítői feladatokat.
  • kötelező visszaváltási rendszert vezetnek be, amelyet az állam szintén monopóliummá tesz, és majd kormányrendeleti szinten kiadhat koncesszornak.
  • Az előterjesztésben nincs benne a korábban már látott felügyeleti díj (0,05%), amit a hulladékhatóság üzemeltetésére szednének. Ez egy másik törvénytervezetben érkezhet a későbbiekben
  • a részletes szabályokat minden esetben kormányrendeletekben állapítanák meg. …

Minden bizonnyal megtartják a rezsicsökkentett „kukadíjat”, ezáltal alulfinanszírozott marad a rendszer, vagyis időről időre egyedileg támogatni szükséges. Ráadásul az EU-s célszámok következtében sokkal nagyobb mennyiségű újrahasznosítható hulladékot szükséges begyűjteni, ami csak növeli a leendő koncesszor költségeit. A vállalkozások szempontjából az egyik nagy kérdés, hogy az ipari hulladék begyűjtése mennyibe fog kerülni, és ki fogja azt elvégezni? A legtöbb, finanszírozást érintő részlet a végrehajtási rendeletekből fog kiderülni, várhatóan 2021 során. Annyi biztosnak tűnik, hogy 2023 júliusáig marad a termékdíj.

A szakmailag kifogásolható elemek mellett formailag sem jó a törvénytervezet: nem egyeztettek az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal a benyújtás előtt, és EU-s notifikációra sem nyújtották be. A másfél éve ismételt ipari szakmai érveket teljesen figyelmen kívül hagyták.

A FÉSZ hulladékos munkacsoport megbeszélése, valamint az elnökség döntése nyomán a FÉSZ csatlakozott az MGYOSZ-hoz egy részletes jogi állásfoglalás aláírására. A cél a Parlament előtt lévő törvényjavaslat tárgyalásának lelassítása, idő nyerése.