Május 7-én tartották meg a kezdeményezésünk nyomán összehívott kormányzati élelmiszeripari munkacsoport első ülését az AM, EMMI, PM, ITM, KKM, valamint az MNB részvételével. A tárcák államtitkári/helyettes államtitkári/megbízotti szinten képviseltették magukat. Az ülésen ismertettük a FÉSZ álláspontját az összehangolt kormányzati fellépések szükségességéről, amely elengedhetetlen a versenyképességünk megóvásához, valamint a népegészségügyi kérdések és a magyar élelmiszerek fogyasztásának ösztönzése közti összefüggésről. Az előadás megtekinthető itt.

Az ülést vezető AM államtitkár, Zsigó Róbert kifejezetten hangsúlyozta, hogy ez a FÉSZ kezdeményezése, az AM a titkárság szerepét érzik ebben a kérdésben testhezállónak, majd ismertette az aktuális ÉLIP-hez kapcsolódó témáikat: ernyővédjegy, fejlesztési terv, élelmiszerkönyv. A tárcák képviselői inkább saját gondolataikat ismertették az ülésen.

Kiss Miklós Zsolt (szintén AM): a VP támogatási rendszer eredményeiről beszélt.

EMMI (dr. Horváth Ildikó): a „miniszterelnök úr több és egészségben felnövekő gyermeket kíván látni”, ezért pl. az élelmiszerek és a férfi/női meddőség kapcsolatáról kell most jelentést írniuk. A NETA siker, még sok termék irányába ki lehetne bővíteni, a sócsökkentés ellenőrzésére készülnek (többször emlegette azokat a bizonyos pékeket, akik nem tartják be), gondolkodnak valamilyen „egészség-jelölésen” a termékeken; megnézik a cukorcsökkentős dolgaikat, de nekik a legfontosabb az édes íz intenzitásának csökkentése a termékekben. A zöldség-gyümölcs áfa csökkentését javasolják. A táplálkozásra, edukációra vonatkozó javaslataink egyikére sem reagált.

KKM: (dr. Budai Gyula) innováció központú beruházás-támogatást ígért, az exportpiacok fejlesztéséről beszélt, Ázsia mellett a NY-Balkánt is megemlítette, mint fontos relációt. AZ orosz piacon a vegyesvállalatok létrehozását látják járható útnak.

MNB (Balatoni András): új növekedési modellre van szükség, melynek motorja a „tőke, innováció, technológia”, termelékenység alapú pályán kellene tovább mennie a magyar gazdaságnak.

ITM (dr. Nagy Ádám + dr. Süth Miklós): lát velünk együttműködési lehetőséget, mennyiségi helyett minőségi iparfejlesztésben látja a jövőt (pl. szakemberhiány enyhítése technológiai fejlesztésekkel, szakképzési rendszer modernizációja, magyar multi program, körkörös gazdaság, kereskedelempolitika)

PM (Besesek Botond + Kanyó Lóránt): nagymértékű adócsökkentést kaptak a vállalkozások az elmúlt években, kvázi a NETA emelését is kompenzálja ez szerinte. Az EMMI mondja meg nekik, hogy mit kell csinálni NETA ügyben. Az ÁFA csökkentés szerinte nem a legalkalmasabb módja a versenyképesség növelésének és a fogyasztás terelésének. A megbeszélésen rést vett még Keleti Marcell (NAK) is.

A megbeszélésen tett javasaltunk nyomán két munkacsoport fog alakulni, a versenyképességi kérdésekre, illetve a külön az élelmiszeripar imázsára és a táplálkozási kérdésekre fokuszálva.