2015.04.28.

Az elhízás már népbetegségnek számít, szív- és érrendszeri problémák elősegítője és a cukorbetegség kiváltója is lehet.

Az elhízás világszinten egyre nagyobb egészségügyi probléma. Magyarországon a nők 61 százaléka, a férfiak 63 százaléka elhízott. A magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulása közvetlenül összefüggésbe hozható a súlyproblémával. A baj mértékét jól szemlélteti Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának eddigi négy évének mérlege, és a 919 helyszínen végezett ingyenes egészségszűrés során végzett 3 104 585 vizsgálat drámai adatai. A megoldás távoli, de Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint megfelelő korban kezdve az érintettek összefogásával lehetséges.

Az egészségkamion szűréseinrésztvevők várható átlagéletkora 39 év, a szűrtek 40 százalékának az egészségesnél magasabb (25 fölötti) a BMI értéke az, 45 százalékuk visceláris zsírtömege eltér a normál tartománytól. A probléma ugyan már fiatalkorban tetten érhető, de közel nem olyan jelentős, derül ki a 2012 óta működő E3, egyetemistáknak szóló energia-egyensúly egészségprogramból, melynek keretében 4558 fiatal állapotáról és táplálkozási szokásairól kapott képet eddig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A méréseken és táplálkozási tanácsadáson résztvevő fiatalok átlagéletkora 21,7 év, és 17 százalékuk elhízott. A hallgatók 64 százaléka pedig kifejezetten a tanácsadás miatt vett részt a programban, több információt szeretett volna kapni az egészséges táplálkozásról és életmódról.

A mai fiatalok egyre tudatosabbak, ezért nagyon fontos, a prevenció, és az, hogy a megfelelő időben, helyen, eszközökkel, de mindenekelőtt hiteles forrásból kapjanak megfelelő információt, és akkor edukáljuk őket, amikor még fogékonyak, táplálkozási szokásaik pedig még alakíthatóbbak. A felvilágosítást valójában ezt nem lehet elég korán elkezdeni.” – mondta Kubányi Jolán MDOSZ elnök az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetség Együtt a Fogyasztókért szakmai konferenciáján.

“Mivel az elhízás és az ezzel összefüggő egészségügyi betegségek kialakulása egyössztársadalmi probléma, megoldani is csak átfogó megközelítéssel, és összefogással lehet. Ezért tartom fontosnak, hogy szervezetünk saját programjai mellett olyan kezdeményezések részese legyen, mint az ÉFOSZ Együtt a Fogyasztókért program, amelynek keretein belül a szakmai szervezetekkel és a kormányzattal együttműködve az élelmiszeripar konkrét vállalásokkal kötelezte el magát a termékfejlesztés, a reklámozás, a címkézés, valamint a testmozgás népszerűsítése területén, ezzel segítve a fogyasztókat a kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív, egészséges életmód megvalósításában” – mutatott rá az elnök asszony a megoldás mikéntjére.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/fogyokura/cikkek/mitol_vagyunk_elhizva/20150427120330