Az Infostart oldalon júniusban megjelent az MNB részletes neta emelési és kiszélesítési koncepciója. Erre mi is hasonlóan részletes választ írtunk, amely meg is jelent ugyanott és elolvasható itt. Az anyagot megküldtük az Agrárminisztériumnak is.

A Parlament honlapjáról értesülhettünk a Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat részleteiről, amely szerint a Népegészségügyi Termékadóból származó bevétel 77 milliárd forintra emelkedik a 2019-es évre előirányzott 57 milliárd forintról. Ez 35%-os emelkedést jelent. Ugyanakkor a frissen benyújtott adócsomag tervezetekben nem szerepel a NETA módosítása.

Az AM, PM, EMMI, MEH vezetői részére a NAK-al, és a MAGOSZ-al közös levelet írtunk, amelyben egyfelől magyarázatot kérünk a nagymértékű tervezett bevétel növekmény okára, valamint kérjük az egyeztetésekbe bevonásunkat. A hivatalos válasz szerint a növekmény oka elsődlegesen az év közben beérkezett adatokra épülő pontosabb prognózis.

Nem hivatalos információk ugyanakkor arra utalnak, hogy az ősz folyamán változtatásokat szeretne a kormányzat a NETÁ-val kapcsolatban, ez pedig akár a termékkör bővítése is lehet, méghozzá a pálmaolaj tartalmú termékek vonatkozásában. A munkacsoportban résztvevő szakágazati képviselőkkel az egyeztetéseket megkezdtük, az AM által kért háttértámogatást folyamatosan biztosítjuk. Fontos fejlemény, hogy a pálmaolajjal kapcsolatban eddig elsősorban az előállításával kapcsolatos környezetvédelmi problémák merültek fel mind globális, mind hazai szinten. Most azonban a NETA miatt az olaj egészségügyi hatásai ellen kell érvrendszert felállítani, ami – különösen ismerve az adó eddigi történelme során elsorolt egészségügyi érveink fogadtatását – nem kis kihívást jelent.

Augusztusban az MSZP-s Molnár Gyula egyéni képviselői törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlés elé, amelyben azt a NETA köteles termékek bolti kihelyezését szabályozná. A kereskedelmi törvény módosításával megtiltaná, hogy a NETA hatálya alá tartozó termékeket a pénztárak közelében ki lehessen helyezni. A javaslat bemutatása a képviselőtől pedig ezen a Facebook linken: https://www.facebook.com/watch/?v=669478960221675.A törvényjavaslat (OKSZ-el történt egyeztetés után) nem várható, hogy valódi jogalkotási folyamattá fejlődik, mindenesetre követjük az eseményeket.