1_nuageNew dietary strategies addressing the specific needs of elderly population for a healthy ageing in Europe

FP7-KBBE-2010-4

A Támogatási Megállapodás száma: 266486

Az idős népesség sajátos igényeit célzó új táplálkozási stratégiák az egészséges öregedésért Európában
A NU-AGE projektet az Európai Unió 7. keretprogramjának FP7-KBBE-2010-4 sz. felhívására egy nagy multidiszciplináris konzorcium dolgozta ki és hajtja végre, melyben 42 partner vesz részt 20 országból. A résztvevők között egyetemek, kutatóintézetek, kis és nagyvállalatok, élelmiszeripari szövetségek vannak. A résztvevő tudósok, kutatók a táplálkozástudomány, a biogerontológia, az immunológia és a molekuláris-biológia területein tevékenykednek. Koordinátor: Claudió Franceschi, a Bolognai Egyetem professzora.

Magyarországról az ÉFOSZ és a MIRELITE MIRSA Zrt. vesz részt a projektben.

A projekt Európa időskorú lakosságának sajátos igényeit célzó új táplálkozási stratégiák kialakítására irányul. Azt kívánja feltárni, hogy hogyan tudja segíteni a helyes táplálkozás az európai időskorúakat abban, hogy egészségesebb, hosszabb életet éljenek. (Az európai népesség egyre növekvő hányada 65 év feletti, 2030-ra várhatóan eléri a 40 %-ot.)

A projekt végrehajtása 2011. május 1-jén kezdődött és 5 évig tart.

A munka a 65 év feletti korosztály részére készülő új élelmiszer-piramis kialakításával kezdődik, amely az Európában használt táplálkozási útmutatókra alapozva kerül kifejlesztésre, és bemutatja a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz ajánlott különféle élelmiszer-adagokat. A “NU-AGE 65+” élelmiszer piramis úgy lesz kialakítva, hogy megfeleljen az időskorúak táplálkozási igényeinek, a tápanyagtartalom, a víz, az élelmi-rost, a D vitamin és a B12 vitamin fontosságának kihangsúlyozásával. A NU-AGE élelmiszer piramis egészséget és az öregedést befolyásoló tényezőkre gyakorolt hatásának vizsgálata céljából, időskorúak Európa szerte tanácsokat, erisített élelmiszereket és egyéb segítséget fognak kapni.
Élelmiszerfogyasztási adatok, biológiai minták, mint pl. vérminták vizsgálatára kerül sor, és az eredményeket összehasonlítják olyan időskorú emberek megfeleli csoportjának értékeivel, akik nem vettek részt az irányított táplálkozási rendszerben. Az irányított táplálkozás eredményeinek értékelése mellett a társalmi-gazdasági tényeziknek az időskorúak élelmiszerválasztékára gyakorolt hatását is vizsgálni fogják.

A táplálkozásnak az öregedésre gyakorolt hatásáról és az idős korral kapcsolatos betegségek megelizésében játszott potenciális szerepéril nyert ismeretekre alapozva, kifejezetten az időskorú fogyasztók számára tervezett élelmiszerek kerülnek kifejlesztésre, és a 65 év felettieknek szóló táplálkozási ajánlások kommunikációjának legjobb módjait igyekeznek feltárni.
A NU-AGE projekt résztvevői azt szeretnék elérni, hogy munkájuk eredményeként bővítsék a táplálkozásnak az öregedéssel kapcsolatos betegségekre és a funkcionális hanyatlásra, illetve ezek csökkentésére gyakorolt hatásával kapcsolatos jelenlegi hiányos ismereteket.
Sok tényező – mind biológiai mind pedig környezeti – játszik szerepet az öregedésben. A táplálkozás az egyik ilyen tényezi, és jelenleg a tudomány véleménye az, hogy gondosan megválogatott táplálkozásunkkal befolyásolhatjuk az öregedési folyamatot. Azonban ennek a működési mechanizmusa, a táplálkozásnak az öregedéssel összefüggő tényezőkre gyakorolt hatása a tudományos kutatás relatíve feltáratlan területének számít, és nem világos, hogy milyen lenne az optimális táplálkozás. Amit tudunk, az az, hogy az élelmiszerek, amelyeket megeszünk befolyásolni tudják a gyulladások kialakulását. Ez egy fontos dolog, mert a gyulladás az öregedéshez kapcsolódva az egyik tényező az öregedéssel kapcsolatos betegségek, mint az érelmeszesedés, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szellemi leépüléshez vezető Alzheimer-kór és Parkinson-kór kialakulásában.
A projektben résztvevő intézetek, vállalatok, szervezetek, szövetségek:

(1) ALMA MATER Studiorum – Universita di Bologna, Olaszország, a koordinátor
(2) University of East Anglia (UEA), Egyesült Királyság
(3) Wageningen Universiteit (WU), Hollandia
(4) Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Franciaország
(5) SPREAD EURÓPEAN SAFETY – SPES GEIE, nemzetközi konzorcium
(6) University College Cork (UCC), Írország
(7) Institute of Food Research,Norwich (IFR), Egyesült Királyság
(8) Szkoła Glowna Gospodarstwa Wiejskiego (WULS-SGGW), Lengyelország
(9) FOODDRINKEUROPE, európai szövetség
(10) Európai Élelmiszerinformációs Bizottság (EUFIC)
(11) Maa Ja Elintarviketalouden Tutkimuskeskus (MTT), Finnország
(12) Ethniko Idryma Erevnon (EIE), Görögország
(13) Straticell Filtres Technologies, Belgium
(14) The University of Reading (UREAD), Egyesült királyság
(15) Karolinska Institutet (KI), Svédország
(16) Valio Oy, Finnország
(17) Örebro Universitet (ORU), Svédország
(18) Lesieur Sas, Franciaország
(19) Villani Spa, Olaszország
(20) Pancrazio Spa, Olaszország
(21) Soleou, Franciaország
(22) Wiesbauer Gourmet Gastro Gmbh, Ausztria
(23) MIRELITE MIRSA ZRT, Magyarország
(24) Vidreres Llet, S.L., Spanyolország
(25) Zeelandia Spol Sro, Csehország
(26) MEVGAL SA, Görögország
(27) Yoruk Sut Urunleri Hayvancilik Gida Sanayi ve Ticaret L. S., Törökország
(28) Nederlandse Org.VoorToegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoen, Hollandia
(29) Centre de Recherche en Nutrition Humaine d’Auvergne (CHRN), Franciaország
(30) NESTEC S.A, Svájc
(31) ANIA – Association Nationale des Industries Alimentaires, Franciaország
(32) CCIS-CAFe – Slovenian Food Federation, Szlovénia
(33) FEDERALIMENTARE-Federazione Italiana dell’Industria Alimentare, Olaszo.
(34) FEVIA – Fédération de l’Industrie Alimentaire, Belgium
(35) FFDI – Federation of the Food and Drink Industries, Csahország
(36) FHFI – Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ)
(37) FI – Foedevareindustrien, Ausztria
(38) FIAA / LVA – Fachverband Lebensmittelindustrie/ Lebensmittelversuchsanstalt
(39) FIAB – Federación Espanola de la Alimentación y Bebidas, Spanyolország
(40) FIPA – Federaçâo das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares, Portugália
(41) SETBIR – Union of Dairy, Meat, Food Industrialists and Manufacturers, Töröko.
(42) SEVT – Federation of Hellenic Food Industries, Görögország

A NU-AGE projekt központi honlapja elérhető itt: www.nu-age.eu

 


Letöltehető dokumentumok

Az öregedéssel összefüggi kóros elváltozásokat célzó hosszú időtávú és átfogó táplálkozási tanulmányok

Beszámoló az EU jogi szabályozásáról a NU-AGE projekttel összefüggésben

Nu-Age zárókonferencia beszámoló

A brüsszeli NU-AGE záró-konferenciát követően, az ÉFOSZ, április 29-i rendezvényén tájékoztatta a magyarországi élelmiszeripari vállalatok és szövetségek képviselőit a projekt eredményeiről.
A brüsszeli záró-konferencián elhangzott előadások eredeti formában (képpel és hanggal) angolul elérhetők a következő linken: http://www.nu-age.eu/final_conf

 

Nu-Age Workshop 2016. február 11.

Meghívó

Előadások:

Technológiai Platform
EU Technológiai Platform
TRUEFOOD MAGYARORSZÁG
NU-AGE EUROPE PROJECT
EU K+F+I (7.) KERETPROGRAM
PROMETHEUS PROJECT
CAMPDEN & CHORLEYWOOD
Kettős mérce-ügy
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT