A NAK november 12-i rendezvényén az agrárminiszter elmondta, hogy el kellene gondolkozni azon, hogy 2022-re kivezetésre kerüljön a hazai élelmiszergyártásból a pálmazsír.

A hazai tudatos fogyasztói réteg körében meglehetősen népszerű téma a pálmaolajjal kapcsolatos környezetvédelmi aggályok miatti termék-bojkott, és más tagállamokban is folyik fogyasztói nyomásra, elsősorban a kereskedelmi láncokon keresztül kisebb-nagyobb diszkrimináció a témában (UK, Spanyolország, Olaszország).

Ráadásul a pálmaolaj használat élelmiszeripari elterjedésének egyik oka (olcsósága miatt) az, hogy a pálmaolaj rendelkezik azokkal a technológiai tulajdonságokkal és zsírprofillal, amelyek lehetővé teszik az élelmiszerekben a transzzsír-tartalom drasztikus csökkentését a telített zsírtartalom jelentős növelése nélkül.

A pálmaolaj nem csak környezetvédelmi, hanem élelmiszerbiztonsági szempontból is a célkeresztbe került az elmúlt években: az alacsonyabb minőségű pálmaolajból, nem megfelelő technológiával előállított zsiradék hőkezelése során olyan technológiai szennyeződések keletkeznek, amelyek bizonyítottan károsak az emberi egészségre. Ezért ezekre vonatkozóan határértékeket állapított meg nemrégiben az EU, ösztönözve ezzel az ellenőrzött minőségű, fenntartható pálmaolaj felhasználását (a kép teljessége érdekében hozzá kell tenni, hogy nem csak a pálmaolaj, hanem mindenféle növényi olaj hevítésekor is keletkezhetnek ezek az anyagok, amennyiben az alapanyag minősége és/vagy a technológia nem megfelelő).

Egy esetleges itthoni intézkedés kapcsán megkezdtük a különböző szakágazatokból összegyűjteni azokat az érveket és tényeket, amelyek ebben a diskurzusban felhasználhatók lehetnek (egyelőre írásos megkeresésünkre visszajelzés nem érkezett). Az valószínűsíthető, hogy nem lesz egységes álláspont a cégek részéről és érzékeny lehet a téma a versenytársak számára, tehát mindezt figyelembe véve kellene majd valamiféle, a felelős élelmiszeripari működés szellemébe is beillő kompromisszumot gyúrni. Munkacsoport létrehozását tervezzük a jövő év elejére ebben a témában.