Paradigmaváltás szükséges a népegészségügyben – hangzott el az NEFI (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) szakmai konferenciáján. Bár az elmúlt öt évben számos törvény született, hogy javuljanak a népegészségügyi adatok, a szigorú intézkedések ellenére még mindig elmaradásban vagyunk az EU15 országok átlagához képest. Az ÉFOSZ és a Magyar Édességgyártók Szövetsége egyetértett az elhangzottakkal és szorosabb együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal.

Rendszerszintű változásokra van szükség a népegészségügy területén – hangsúlyozta az NEFI főigazgatója, Török Krisztina. Ezt emelte ki beszédében Beneda Attila, egészségügyért felelős helyettes államtitkár is. Az NEFI idei egészségfelméréséből ugyanis kiderült, hogy a krónikus betegségek kialakulásában kiemelkedő szerepet játszó egészségtelen életmód a magyarok nagy többségére jellemző. A felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást. Ezzel szemben minden harmadik felnőtt dohányzik.

A megromlott egészségben leélt évek becsült költsége nagyjából a 2010-es GDP 20 százalékának felel meg. A főigazgató szerint az egészségkultúrát, a különböző programokat közelebb kell vinni a lakossághoz, meg kell változtatni az egyén hozzáállását saját egészségéhez.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke üdvözölte a népegészségügyért felelős döntéshozók szemléletváltását és a népegészségügyi kihívások megoldásának átfogó megközelítését. Hangsúlyozta, hogy az élelmiszeradók kizárólag az élelmiszeripar szereplőit hozzák hátrányos helyzetbe, a népegészségügyi mutatók javítására nem alkalmasak. Ezért már több európai ország is az adók kivezetéséről döntött. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása kizárólag a fogyasztók, a kormányzat és az ipar összefogásával lehetséges, amihez a Magyar Édességgyártók Szövetsége ezúton is aktív közreműködését ajánlja fel.

Az ipar megtette az első lépéseket a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, amikor tavaly az ÉFOSZ (Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége) életre hívta az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amelyet támogat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is – tette hozzá Éder Tamás a szervezet elnöke. Az élelmiszeripar szereplői számítnak arra, hogy az egészségügyi kormányzattal is sikerül érdemi együttműködést kialakítani, melynek segítségével közösen tehetnek egy egészségesebb Magyarországért.