Az élelmiszerbiztonság az élelmiszeripar kétségkívül legfontosabb prioritása. A felelős, minőségbiztosítási rendszereket alkalmazó gyártók tevékenységének köszönhetően az élelmiszerbiztonsági kockázatoktól ma már szinte nem kell tartani. Az ÉFOSZ tagvállalatai mindent megtesznek azért, hogy termékeik megfeleljenek a tudományos alapokon nyugvó, legszigorúbb biztonsági követelményeknek és termékeik előállítása a nyomonkövethetőség szabályait betartva történjen. Ennek is köszönhető, hogy napjainkban élelmiszerbiztonsági problémák rendszerint illegálisan működő “élelmiszer-előállítók” tevékenysége során merülnek csak fel. Mivel az ilyen körülmények között előállított élelmiszerek fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást okozhat, nagyon fontos, hogy élelmiszert csak mindig ellenőrizhető forrásból vásároljunk.

Jó Higiéniai Gyakorlatok

Az Európai Parlament és Tanács 852/2004/EK rendelete alapján, a magyar élelmiszeripari szakágazatok számára kihirdetésre kerültek az ún. “Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató”-k.

Az útmutatók célja, hogy a 2006. január 1-jétől érvénybe lépett higiéniai rendelet-csomaghoz igazodva, az ipari gyakorlatra támaszkodva, segítséget nyújtson a különböző szakágazatokban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások számára a biztonságos termékek előállításához szükséges követelmények, hatósági szempontból is sikeres teljesítéséhez. Emellett elősegítik, hogy az előállítók és az ellenőrző hatóságok egységesen alkalmazhassák az Európai Parlament és a Tanács, az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK (2004. április 29.) rendelete szerinti előírásokat.

Az útmutatók megtalálhatók a Földművelési Minisztérium (http://elelmiszerlanc.kormany.hu/jo-higieniai-gyakorlat-utmutatok), a Campden & Chorleywood Kht. (www.campden.hu) és az azt közzétevő iparági érdekképviseleti szervezetek honlapján is azonos tartalommal.

Az útmutatók folyamatosan felülvizsgálatra és szükség szerint módosításra kerülnek. Az aktualizáláshoz szükséges, az útmutatókkal kapcsolatos észrevételeiket kérjük, küldje el az efosz@efosz.hu címre.

Útmutató az élelmiszer és italadagoló automaták működésének és az italcsapolás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához
Új egységes szerkezetbe foglalt változat (2013-as kiadás)
Útmutató a savanyított termékek előállításának jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a tej és tejtermékek előállításának jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a sertés- és marhavágás, bontás, darabolás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a húskészítmények gyártása jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a halfeldolgozás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a növényolaj gyártás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató az édesipar jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató az alkoholmentes italok gyártásának jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a jégkrém gyártás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a konzervipar jó higiéniai gyakorlatához  Frissült: 2016.11.30-i változat.
Útmutató a száraztészta előállítás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a szeszesital gyártás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a tojástermékek előállítására, tojás csomagolására vonatkozó jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a hűtött élelmiszerek, hidegkonyhai készítmények jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a gyorsfagyasztott termékek jó higiéniai gyakorlatához Frissült: 2016.11.30-i változat
Útmutató a cukoripar jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a baromfi és nyúlfélék vágásának és darabolásának jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a szikvíz-, szódavízgyártás jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a malomipar jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a söripar jó higiéniai gyakorlatához
Útmutató a sütőipar jó higiéniai gyakorlatához
Az élelmiszeripari üzemek építésének higiéniai szempontjai című útmutató további az élelmiszeripari üzem létesítésével kapcsolatos információkat tartalmaz.

Allergének az élelmiszerekben

allergenek

2013 februárjában a FoodDrinkEurope közzétette az “Útmutató az élelmiszer-előállítók számára az élelmiszerekben található allergén anyagokkal kapcsolatos teendőkről” c. angol nyelvű dokumentumot (Guidance on Food Allergen Management for Food Manufacturers)

Az allergiát vagy intoleranciát okozó élelmiszer-összetevők megfelelő és az egész EU-ban egységes jelöléséről a 1169/2011/EU rendelet gondoskodik. Eszerint az allergén összetevőket ki kell emelni jól láthatóan az összetevők listájából.

A Földművelésügyi Minisztérium az úniós jelölési rendelet kapcsán megalkotta azon speciális szabályokat, amelyek a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében kezelik az allergénekkel kapcsolatos információk átadását a fogyasztónak. A 36/2014 (XII. 17.) FM rendelet szerint az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétére vonatkozó tájékoztatásnak a végső fogyasztó számára könnyen elérhetőnek kell lennie. A tájékoztatás – meghatározott feltételek teljesülésekor – megadható szóban is, illetve írásban is.

Tartálytisztítás

A tartálytisztítás a termelési-szállítási lánc fontos része. Az élelmiszerek esetében itt élelmiszerbiztonsági láncról beszélünk. Nagyon lényeges, hogy a tisztítással ne szakadjon meg ez a lánc és ne veszélyeztesse az élelmiszerek biztonságát azáltal, hogy nem rendszeresen ellenőrzött, egységes európai rendszerben átvizsgált tisztítóállomásokon történik a szállító tartályok (tartálykonténereket és tartály pótkocsikat) mosatása.

Amennyiben tehát a tartályt Magyarországon vagy más európai országban az SQAS normák szerint átvizsgált tartálytisztító állomáson mosatták ki töltés előtt, jelentős lépést történt az élelmiszerbiztonsági lánc folyamatosságáért.

Az Nemzetközi Tartálytisztítók Szövetsége (EFTCO)  az élelmiszeriparral együttműködve 2013-ban megalkotta és 2015-ben tovább finomította az EFTCO élelmiszeres átvizsgálás speciális audit-rendszerét abból a célból, hogy a tartálytisztítás feltételei megfeleljenek az ipar követelményeinek. Ezzel lehetővé válik, hogy az élelmiszeripar alágazatainak nem kell egyenként auditálnia az egyes tisztítóállomásokat, ezáltal jelentős többletköltség kerülhető el. A 2015-ös változás egyik fontos eleme, hogy a HACCP Management rendszer helyét az Élelmiszerbiztonsági Management rendszer vette át.

Az EFTCO élelmiszeres auditok eredményéről – speciális hozzáféréssel- az ügyfelek online tájékozódhatnak az EFTCO honlapján.

A Magyar Tartálytisztítók Szövetsége 2006 őszén alakult érdekképviseleti szervezet. A megalakulás alapvető célja az volt, hogy a tagok ily módon csatlakozhassanak a nemzetközi szövetséghez, az EFTCO – hoz, melynek tagjai csak nemzeti szövetségek lehetnek

Akkreditált magyarországi tartálymosó állomások listája és további információk a Magyar Tartálytisztítók Szövetségének honlapján:  www.tartalytisztitas.hu

Őszintén és érthetően az adalékanyagokról
Közérthető élelmiszerbiztonság
Élelmiszer-jogszabályok jegyzéke
Élelmiszervizsgálati közlemények

Legfrissebb hírek

A hazai élelmiszergyártó vállalkozások mindent megtesznek a fogyasztók biztonságos és folyamatos ellátásáért

2020.04.06.| A hazai élelmiszergyártó vállalkozások mindent megtesznek a fogyasztók biztonságos és folyamatos ellátásáért bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Új szövetségi honlap!

2020.01.02.| Új szövetségi honlap! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A fogyasztókkal folytatott párbeszédet erősítenék a hazai élelmiszergyártók

2019.04.24.| A fogyasztókkal folytatott párbeszédet erősítenék a hazai élelmiszergyártók bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Élelmiszeripari modernizációs stratgégia bemutató

2019.03.08.| Élelmiszeripari modernizációs stratgégia bemutató bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kettős mérce-ügy
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT