Az egyutas műanyagokat szabályozó új uniós irányelvhez kapcsolódó háttérdokumentációk elkészítésére a Bizottság által felkért konzorcium megkezdte a konkrét munkálatokat. Ennek értelmében idén ősszel, október 18-án érintetti egyeztetést tartanak Brüsszelben. A FoodDrinkEurope számít a meghívásra. Információik szerint az előkészítő munka 7 fejezetre oszlik az alábbiak szerint:

fejezet Célok Véleményezési lehetőségek
1 Iránymutatások a SUP definícióihoz és termékek kategorizálása. Workshop: 2019.10.19.

Egyeztetés (kérdőív): 2019. szeptember végén, október elején várható. Ennek a témának az eredménye fogja meghatározni a többi fejezet pontosabb célját.

2 Italospoharak harmonizált jelölése Workshop: 2019. november

Egyeztetés: később várható részletek

3 A szelektív gyűjtési célok számítási módszerének és ellenőrzésének meghatározása, a jelentési adatszolgáltatás meghatározása (17. cikk) Workshop: 2020. február

Egyeztetés: 2020 január – március (előreláthatóan)

A tanulmányt készítőket a a jelenlegi gyűjtési rendszerek és megoldások elemzésére is felkérték.

4 Dohánytermékek: számítás és adatszolgáltatás n.a.
5 Fogyasztás csökkentési intézkedések számítási és ellenőrzési módszerei, valamint adatszolgáltatás. Workshop: 2020 január – március (előreláthatóan)

Egyeztetés: 2020 január – március (előreláthatóan). Az 1. fejezetre alapozva fogják lefolytatni az egyeztetéseket, várhatóan nem kérdőív formájában, hanem kiválasztott érintettekkel közvetlenül.

6 Iránymutatások az EPR szemét-felszedési költségekhez. Workshop: 2020. január – március

Egyeztetés: 2020 január – március (előreláthatóan)

A COM számára kiírt 2020. júliusi határidő kihívásnak tűnik, ha a többi fenti fejezet eredményeire kell várni és olyan adat / információ is kellhet, ami nem áll rendelkezésre.

7 Workshopok és más project-menedzsment feladatok. n.a.