Franciaországban benyújtották a Szenátushoz azt a módosító javaslatot, mely szerint 2021 januárjától minden élelmiszerre vonatkozó hirdetésben fel kellene tüntetni a Nutri-Score jelölést. A rendszer használata egyébként egyre inkább terjed a mobil applikációknak köszönhetően (pl. Open Food Facts).

Németországban is elkezdett a kormány a frontoldali tápértékjelölésen gondolkodni. A Max-Rubner Institut nevű kutatóintézet kidolgozott egy újabb rendszert (MRI), ami gyakorlatilag a tápanyag alapú és az élelmiszer-alapú ismert rendszerek hibridje, a brit profilokon alapul és így néz ki:

A rendszerről bővebben itt olvashatunk.

Júliusban 1600 fős fogyasztói kutatásba kezdtek, ahol négy rendszert fognak letesztelni, ezt, az északi kulcslyuk, a Nutri-Score valamint a német ipar által javasolt rendszert fogják abból a szempontból összehasonlítani, hogy mennyiben segítenek orientálódni a hétköznapi életben a táplálkozás szempontjából és mennyire érthetőek önmagukban.

Az illetékes német miniszterasszony úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat eredményét irányadónak tekintik, és úgy gondolják, hogy mivel az európai harmonizált modell bevezetésétől nagyon messze állunk, javasolni fogja, hogy Németországban is kerüljön bevezetésre ajánlott frontoldali tápértékjelölési rendszer.

Az Iglo egyébként elkezdte Németországban alkalmazni a Nutri-Score jelölést, de egy előzetes bírósági határozat nyomán a cég felfüggesztette egyelőre ezt a gyakorlatot.

Spanyolország is a Nutri-Score jelölés adaptálásán gondolkodik. Ennek kapcsán arra kérték a francia illetékeseket, hogy fontolják meg annak a lehetőségét, hogy az olívaolaj mint pozitív hatású összetevő kerüljön figyelembevételre a rendszerben. Ennek függvényében elképzelhető, hogy a 2020-ban Spanyolországban is ez lesz a javasolt nemzeti önkéntes frontoldali tápértékjelölési rendszer.

Hollandia is ezirányú kutatásokat végez, és 2019 őszén várhatóan ők is meghirdetik, hogy melyik önkéntes tápértékjelölési rendszert fogják ajánlani. Annyit lehet tudni, hogy a kiválasztott rendszernek összehangban kell lennie a holland táplálkozási irányelvekkel.

Az olaszok által javasolt „elem” grafikával kiegészített rendszert hamarosan tesztelni fogják az országban.