Projekt leírás Célok A Projektben résztvevő partnerek Munkacsomagok
8-as Munkacsomag A műszaki-tudományos mediátorok és kollégáik listája
Feliratkozás a TRUEFOOD Levelező csoportra
TRUEFOOD letölthető sajtóanyagok
Az elmúlt évben befejeztük az „SME-s NET” projektet, melynek célja a kis és közepes méretű vállalatok (KKV-k) kutatás-fejlesztési igényeinek felmérése volt, és 2006. május 1-vel megkezdtük a 4éves „TRUEFOOD” projekt végrehajtását.
A TRUEFOOD egy, az Európai Bizottság által a 6-os Kutatási és Fejlesztési Keret-programból finanszírozott Integrált Projekt.
A TRUEFOOD projekt jelentős hozzájárulást jelent majd a KKV-k kutatás-fejlesztési kapacitásának bővítéséhez, és együtt más európai programokkal, mint például az „Élelmiszer az Életért” elnevezésű Európai Technológiai Platform, javítja az élelmiszeripar K+F teljeseítményét.
A TRUEFOOD célja a minőség és a biztonság javítása és innovációk bevezetése az európai hagyományos élelmiszer előállító rendszereknél kutatási, demonstrációs, terjesztési és tréning tevékenységeken keresztül.
A hagyományos élelmiszerek között nemcsak a szabadalommal védett élelmiszereket találjuk, hanem minden regionális és nemzeti terméket, amelyek részei a főzési hagyományainknak. A projekt arra fókuszál, hogy a fogyasztók és a termelők számára is nagyobb értéket teremtsen.
A fő stratégiai célok a következők:
- Megismerni és felmérni a fogyasztói érzékelést, elvárásokat és magatartást (a) a hagyományos élelmiszerek biztonsági és minőségi tulajdonságairól, és (b) az innovációkról, amelyeket a hagyományos élelmiszereket gyártó ipar bevezethet.
- Megismerni, értékelni és átadni az iparnak azokat az innovációkat, amelyek garantálják az élelmiszerbiztonságot, különös tekintettel a mikrobiológiai és kémiai veszélyekre.
- Megismerni, értékelni és átadni az iparnak azokat az innovációkat, amelyek fejlesztik a tápanyagtartalmat, miközben megtartják vagy fejlesztik a többi, a hagyományos élelmiszereket fogyasztó emberek által fontosnak tartott minőségi tulajdonságot (pl. érzékszervi, környezetvédelmi, állatjóléti és etikai).
- Támogatni a hagyományos élelmiszerek marketing és ellátási láncának fejlesztését.
- Bevezetni egy hatékony és fenntartható innovációs technológiai transzfer rendszert (amelyet a TRUEFOOD projekt és más EU-s, nemzeti és ipari finanszírozású program keretében kifejlesztenek) a hagyományos élelmiszereket gyártó iparágban, azon belül is elsősorban a KKV-k között.
Projekt koordinátor: A projekt általános koordinátora a SPES EEIG – Spread European Safety – European Economic Interest Grouping Konzorcium. A SPES GEIE Konzorcium adminisztrátora Mr. Daniele Rossi. az olasz Nemzeti Élelmiszeripari Szövetség főigazgatója, és ő felelős a TRUEFOOD projekt általános koordinációjáért. A SPES EEIG Konzorcium 11 európai nemzeti élelmiszeripari szövetséget foglal magába amelyek együttesen 35.000 európai kis és közepes méretű vállalkozást képviselnek:
- ANIA – Association Nationale des Industries Alimentaires (Franciaország)
- FEDERALIMENTARE – Federazione Italiana dell’Industria Alimentare (Olaszország)
- FEVIA – Fédération de l’Industrie Alimentaire (Belgium)
- FFDI – Federation of the Food and Drink Industries (Cseh köztársaság)
- FHFI – (ÉFOSZ) Élemiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Magyarország)
- FI – Foedevareindustrien (Dánia)
- FIAA / LVA – Fachverband Lebensmittelindustrie/Lebensmittelversuchsanstalt (Ausztria)
- FIAB – Federación Espanola de la Alimentación y Bebidas (Spanyolország)
- FIPA – Federaçâo das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares (Portugália)
- SETBIR – Union of Dairy, Meat, Food Industrialists and Manufacturers (Törökország)
- SEVT – Federation of Hellenic Food Industries (Görögország)
Projekt partnerek: a projekt partnerek az élelmiszeripari kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos „tudásközpontok” , amelyek erős technológia transzfer egységekkel rendelkeznek, vagy együttműködnek a hagyományos élelmiszer szektorral:
- Institut National de la Recherche Agronomique (Franciaország)
- Ente per le Nuove Tecnologie, l’Energia e l’Ambiente (Olaszország)
- Matforsk AS, Norwegian Food Research Institute (Norvégia)
- Agricultural University of Athens (Görögország )
- Ghent University (Belgium)
- Association de Coordination Technique pour l’Industrie Alimentaire (Franciaország)
- Istituto Nazionale di Ricerca per gli Alimenti e la Nutrizione (Olaszország)
- Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries (Spanyolország)
- Warsaw Agricultural University, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences (Lengyelország)
- National Agricultural Research Foundation (Görögország)
- Technische Universität München (Németország)
- Institute of Chemical Technology Prague (Cseh köztársaság)
- Universita degli Studi di Perugia (Olaszország)
- Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia (Portugália)
- Progetto Europa Group S.r.l. (Olaszország)
- Karadeniz Technical University (Törökország)
- Campden & Chorleywood Food Industry Development Institute Hungary Kht. (Magyarország)
- Agricultural Institute of Slovenia (Szlovénia)
- Technological Educational Institution of Ionian Islands (Görögország)
- University of Applied Sciences of Weihenstephan (Németország)
- Universita degli Studi di Milano (Olaszország)
- Food Industrial Research and Technological Development Company SA (Görögország)
- Istituto Superiore di Sanita (Olaszország)
- University of Ljubljana (Szlovénia)
- Confédération des Industries Agro-Alimentaires de l’UE (Belgium)
- Centre National Interprofessionnel de l’Economie Laitiere (Franciaország)
- Agriconsulting S.p.A. (Olaszország)
- Genus plc. – Pic (Nagy-Britannia)
- Laboratoire Interprofessionel D’Aquitaine (Franciaország)
- Norwegian University of life Sciences (Norvégia)
- Slovak Agricultural Research Centre (Szlovákia)
A projekt 8 munkacsomagra (Work Packages – WP) van felosztva, amelyek lefedik a kutatási, technológiai fejlesztési és innovációs tevékenységeket, a szemléltetést és az oktatást:
WP 1: A fogyasztói érzékelés, elvárás és magatartás meghatározása
WP 2: A hagyományos élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának fejlesztéséről szóló innováció, és a biológiai eredetű és a technológiából származó kémiai veszélyek kontrollálása a hagyományos élelmiszerekben.
WP 3: Modellezés és kockázat-értékelés a hagyományos élelmiszereknél
WP 4: A hagyományos élelmiszerek tápanyagjellemzőinek fejlesztése, a fogyasztói igényekkel összhangban.
WP 5: Fejlettebb marketing és élelmiszerlánc menedzsment megoldások hagyományos élelmiszer termékek esetében
WP 6: Az innovációk kísérleti léptékű bevezetése, értékelése
, ismeretátadás és innovációs transzfer az ipar számára.
WP 7: Az innováció környezetvédelmi, társadalmi, emberi és gazdasági hatásai
WP 8: Az eredmények elterjesztése, tréning és technológia transzfer
8-as munkacsomag
A 8. munkacsomag (WP8) általános célja egy folyamatos tréning és terjesztési rendszer beindítása, amely hatékony technológia transzfert tesz lehetővé a hagyományos élelmiszereket gyártó kis- és középméretű vállalkozások számára.
A cél elérése érdekében a 8. munkacsomag:
. Feltárja és megoldja a technológia transzfert akadályozó problémákat.
. Tudományos innovációkat mutat be, az ipar és más érdekeltek számára élvezhető módon.
. Kifejleszt egy hosszútávon fenntartható tréning / kommunikációs rendszert.
. Bővíti az európai élelmiszeripari szövetségek tréning kapacitását.
A 8. munkacsomag speciális céljai:
. Strukturált kapcsolat kialakítása a tudomány és az ipar között 11 európai nemzeti élelmiszeripari szövetségnél létrehozott állandó tréning és terjesztési egységen keresztül.
. A tréning és terjesztési egységek kapacitásának erősítése a tudománnyal való kapcsolat és eszmecsere kialakításához és a kis- és középvállalatok eléréséhez.
. A projekt eredményeinek hozzáférhetővé tétele minél több érdekelt számára (mintegy 3.500 kkv plusz fogyasztói szövetségek, politikusok, a projekten kívüli kutatók a 10 megcélzott országban és európai szinten) célorientált stratégiák és speciális terjesztési eszközök alkalmazása révén.
Tervezett feladatok és részfeladatok:
8.1. feladat: A tréning és terjesztési egységek létrehozása
- 8.1.1.részfeladat: A műszaki-tudományos mediátorok és munkatársak kiválasztása
- 8.1.2. részfeladat: A kiválasztott műszaki-tudományos mediátorok tréningje a hagyományos élelmiszeripar és a kutatás aktuális témaköreiben.
8.2. feladat: Az eredmények hasznosítása és tréning
- 8.2.1. részfeladat: Tréning a kkv-k részére: a különböző munkacsomagokban elért eredmények hasznosítása és terjesztése az ipar részére minden országban szervezendő tréningeken keresztül.
8.3. feladat: Az eredmények közzététele és terjesztése
- 8.3.1. részfeladat: TRUEFOOD honlap (létrehozás és fenntartás)
- 8.3.2. részfeladat: Konferenciák és workshopok
- 8.3.3. részfeladat: Egyéb kommunikációs és terjesztési tevékenységek (brossúrák, hírlevelek, sajtóközlemények és cikkek stb.)
A 8. munkacsomag a TRUEFOOD összes többi munkacsomagjának eredményeire támaszkodik céljainak elérése érdekében. A projekt végrehajtásának első 18 hónapjában a 8.1. és 8.3. feladatok lesznek teljesítve. A 8.2. feladat teljesítése az első 18 hónap után kezdődik, mivel az a többi munkacsomag kutatási és technológia fejlesztési eredményein alapszik.
A TRUEFOOD 8. munkacsomag vezetője:
SPES EEIG (11 európai nemzeti élelmiszeripari szövetség)
Kontakt személy: Daniele Rossi
- ANIA – Association Nationale des Industries Alimentaires (Franciaország)
- FEDERALIMENTARE – Federazione Italiana dell’Industria Alimentare (Olaszország)
- FEVIA – Fédération de l’Industrie Alimentaire (Belgium)
- FFDI – Federation of the Food and Drink Industries (Cseh köztársaság)
- FHFI – (ÉFOSZ) Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Magyarország)
- FI – Foedevareindustrien (Dánia)
- FIAA/LVA – Fachverband Lebensmittelindustrie/Lebensmittelversuchsanstalt (Ausztria)
- FIAB – Federación Espanola de la Alimentación y Bebidas (Spanyolország)
- FIPA – Federaçâo das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares (Portugália)
- SETBIR – Union of Dairy, Meat, Food Industrialists and Manufacturers (Törökország)
- SEVT – Federation of Hellenic Food Industries (Görögország)
A 8. munkacsomag végrehajtásában résztvevő TRUEFOOD project partnerek:
SPES EEIG (11 európai nemzeti élelmiszeripari szövetség)
Kontakt személy: Daniele Rossi
Agriconsulting S.p.A. (Olaszország)
Kontakt személy: Giovanni Scola, Cecilia Chiapero
Institut National de la Recherche Agronomique (Franciaország)
Kontakt személy: Joseph Culioli
Ente per le Nuove Tecnologie, l’Energia e l’Ambiente (Olaszország)
Kontakt személy: Lorenza Daroda
Matforsk AS, Norwegian Food Research Institute (Norvégia)
Kontakt személy: Margrethe Hersleth
Agricultural University of Athens (Görögország)
Kontakt személy: George-John Nychas
Ghent University (Belgium)
Kontakt személy: Xavier Gellynck
Association de Coordination Technique pour l’Industrie Alimentaire (Franciaország)
Kontakt személy: Christophe Cotillon
Istituto Nazionale di Ricerca per gli Alimenti e la Nutrizione (Olaszország)
Kontakt személy: Giuseppe Maiani, Laura Rossi
Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries (Spanyolország)
Kontakt személy: Pere Gou
Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego/Warsaw Agricultural University (Lengyelország)
Kontakt személy: Krystyna Gutkowska
National Agricultural Research Foundation (Görögország)
Kontakt személy: Ioannis Samelis
Technische Universität München (Németország)
Kontakt személy: Siegfried Scherer
Institut of Chemical Technology Prague (Cseh köztársaság)
Kontakt személy: Michal Voldřich
Universita degli Studi di Perugia (Olaszország)
Kontakt személy: Giuseppe Perretti
Universidade Católica Portuguesa Escola Superior de Biotecnologia (Portugália)
Kontakt személy: Timoty Alun Hogg
Progetto Europa Group (Olaszország)
Kontakt személy: Michele Contel
Karadeniz Technical University (Törörkország)
Kontakt személy: Sevim Kose
Campden & Chorleywood Food Industry Development Institute Hungary Kht. (Magyarország)
Kontakt személy: Sebők András
Agricultural Institute of Slovenia (Szlovénia)
Kontakt személy: Marjeta Čandek-Potokar
Technological Educational Institution of Ionian Islands (Görögország)
Kontakt személy: Pavlos Bouchagier
University of Applied Sciences of Weihenstephan (Németország)
Kontakt személy: Klaus Menrad
Universita degli Studi di Milano (Olaszország)
Kontakt személy: Giulio Testolin
Food Industrial Research and Technological Development Company SA (Görögország)
Kontakt személy: Ioanna Petrohilou
Istituto Superiore di Sanita (Olaszország)
Kontakt személy: Paolo Aureli
University of Ljubljana (Szlovénia)
Kontakt személy: Matevž Pompe
Confédération des Industries Agro-Alimentaires de l’UE – (Belgium)
Kontakt személy: Beate Kettlitz
Centre National Interprofessionnel de l’Economie Laitiere (Franciaország)
Kontakt személy: Koenraad Duhem
A műszaki-tudományos mediátorok és kollégáik listája:
- CORDIS Food quality and safety
- Directorate General for Health and Consumer Protection
- Directorate-General for Enterprise
- European Food Safety Authority
- SCAD Plus: Fact sheets on the policies of the European Union
- SCAD Plus: Food Safety
- SCAD Plus: Nutrition and Safety
- CIAA – Confederation of the Food and Drink Industries of the EU
- ETP – European Technology Platform „Food for Life”
- FAO Food Safety and Quality
- GOOD-FOOD
- BIOCOP
Feliratkozás a TRUEFOOD Levelező csoportra (angol nyelvű)
www.truefood.eu/mailing_join.asp
TRUEFODD letölthető sajtóanyagok
MUNKACSOPORT ÜLÉS BUDAPESTEN (sajtóközlemény)
TRUEFOOD zárókonferencia, Budapest, 2010. április 15.
Előadások:
Pauer István: A hagyományos élelmiszerekkel és azok innovációjával kapcsolatos fogyasztói vélemények
Pauer István: TRUEFOOD rendezvényeink
Papp Attila: Alternatív élelmiszerlánc és disztribúciós stratégiák a hagyományos élelmiszereknél
Dr. Sebők András: A KKV-knak történő tudás- és technológia transzfer 8. munkacsoport
TRUEFOOD szeminárium, 2010. március 31.
Dr. Dévényi Péter: Döntéshozatal az Európai Unióban a KKV-k szemével
Dr. Dévényi Péter: Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből
TRUEFOOD szeminárium, 2010. február 18.
Előadások:
Baár Csaba – Dr. Horváth Erika: Prediktív modellek ismertetése
TRUEFOOD szeminárium, 2010. február 5.
Előadások:
TRUEFOOD szeminárium, 2009. november 12.
Előadások:
Margrethe Hersleth – A hagyományos élelmiszerekkel kapcsolatos érzékelés
Margrethe Hersleth – A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedési
Hegyi Adrienn – A hagyományos élelmiszerek piacra jutási módszerei
Dömölki Lívia – A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek
TRUEFOOD szeminárium, 2009. október 21.
Előadások:
ÉFOSZ – Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) jelölés
dr. Sebők András – A hagyományos élelmiszer fogalmának fogyasztói és ipari szemléletű meghatározása
TRUEFOOD szeminárium, 2009. június 16.
Előadások:
Pauer István – Hagyományos Élelmiszerek az Európai Unióban – A TRUEFOOD Projekt
Dr. Sebők András – A hagyományos élelmiszer-előállító láncok működése és piacra jutása innovatív stratégiái
Dr. Horváth Erika – Hagyományos szárazáruk mikrobiológiai kockázatbecslése
Az Éfosz és a Campden & Chorleywood Magyarország Kht. március 12-én megtartotta az első hazai TRUEFOOD szemináriumot. Az elhangzott előadások anyagai:
Az energiatartalom csökkentés hatása az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságaira –
Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
– Horváth E., Kuti T., Hegyi A., Nagy Zs. – 2008. 03. 12.
Pércsi Szilárd
Campden & Chorleywood Magyarország Kht.
Nagy Zsófia
Campden & Chorleywood Mo. Kht.
Nyomon követési modell rendszerek az élelmiszer-láncban –
Szerényi Viktor
Campden & Chorleywood Magyarország
Hegyi Adrienn,
Campden & Chorleywood Mo. Kht.
TRUEFOOD szeminárium – június 20.
TRUEFOOD projekt = A hagyományos élelmiszerek piacképességének, biztonságának és minőségének javítása
Június 20-án tartottuk a TRUEFOOD tájékoztató rendezvény sorozatunk harmadik rendezvényét, amelyen alapvetően a projekt 3. munkacsomagjának keretében végzett tevékenységről, a prediktív mikrobiológiai modellezés és az ipari mikrobiológiai kockázatbecslés gyakorlati alkalmazásáról volt szó.
A bevezető előadás a hagyományos élelmiszerek és azok innovációjának fogyasztói elfogadottságával foglalkozott, majd a biztonságos fogyaszthatósági idő meghatározásának módszereiről, elveiről és ipari alkalmazásának lehetőségeiről hangzott el előadás, végül az iparban az élelmiszerbiztonság gyakorlati értékelésére használható eszközök, a prediktív modellezés és a hagyományos élelmiszerek kockázatbecslése került bemutatásra elméleti és gyakorlati példákon keresztül.
A prediktív (előrejelző) modellek egyszerű, gyors és olcsó döntéssegítő eszközök. Ma már több olyan prediktív élelmiszer-mikrobiológiai adatbázis és modellezési eszköz (szoftver) áll ingyenesen rendelkezésre az Interneten, amelyek a gyártmány- vagy gyártásfejlesztési feladatokhoz, ill. az élelmiszerlánc valamelyik szakaszában felmerülő mikrobiológiai kockázatbecsléshez, vagy a HACCP kritikus szabályozási pontjai kiválasztásához, validálásához segítséget nyújthatnak a gyakorlati szakembereknek. A felhasználóbarát prediktív modellek, vagy szoftver programok használatát rövid idő alatt el lehet sajátítani és a szemináriumon szerzett ismeretket, kiegészítve a szakmai tapasztalattal, kiválóan lehet alkalmazni az ipari döntéshozásban.
Az elhangzott előadások letölthetők innen:
Pauer István: Hagyományos élelmiszerek az Európai Unióban – a TRUEFOOD Projekt
Részletesebben a TRUEFOOD Projektről:
http://www.efosz.hu/truefood/truefood_hu?lang=hu
Az Éfosz titkárságán érdeklődni lehet:
Kutatási eredmények