Ahogy arról korábbi hírleveleinkben folyamatában beszámoltunk, a FÉSZ-en belül 2018-ban digitalizációs munkacsoport kidolgozott iparfejlesztési és innovációs stratégiaterv nyomán kormányzati digitális élelmiszeripari stratégia (DÉS) készül. A 1470/2019-es kormányhatározatban is szereplő DÉS megvalósulási határidejét a kormányzat részéről folyamatosan kitolták ugyanis nem tudták a megíráshoz szükséges forrásokat biztosítani. A tervezést a kormányzat most újra elkezdte, az indító egyeztetésre 2020. szeptember 24-én került sor, a FÉSZ részvételével. Emlékeztető itt.

A DÉS létrejötte az ipar érdekében kiemelten fontos, mert megvalósulása esetén a magyar élelmiszeripar versenyképessége javulhat, sőt, a szolgáltatók a más területeken felhalmozott tudást adaptálva nemzetközileg is versenyképes megoldásokat kínálhatnak a nemzetközi élelmiszeripar számára és jelentős, új piaci lehetőségekhez juthatnak.

Ahogy azt dr. Bognár Lajos AM helyettes államtitkár a 2020. szeptember 24-i egyeztetésen is hangsúlyozta: a DÉS helyzetelemzése felméri az elérhető digitális megoldásokat, valamint az alkalmazás hazai helyzetét és gátjait. A helyzetelemzés alapján szükséges összeállítani a szükséges akciókat, feladatokat. A szeptemberben elhangzottak alapján a Digitális Agrárstratégiát (DAS) is koordináló Digitális Jólét Program Nonprofit Kft. az AM és az ITM szakmai és pénzügyi segítségével koordinálja a DÉS-t, bevonva többek között a FÉSZ-t, illetve a Szent István Egyetemet (SZIE). A tervek szerint a SZIE állítja össze a szakmai csapatot. A stratégia helyzetelemzésének és a főbb beavatkozásoknak még az idén el kell készülniük. A folyamatban a FÉSZ aktívan részt vesz.