A Farm2Fork stratégiában előirányzott cselekvési terv egyik első megtestesülése az ez év július 5-én elindult kódex („Code of Conduct”)

, amely tulajdonképpen meghatározott célok köré épülő önkéntes vállalási rendszer (nagyon hasonló felépítéssel, mint a FÉSZ „Együtt a fogyasztókért” kezdeményezése). Az egész kezdeményezés célkitűzése az, hogy a „szántóföldtől az asztalig” bátorítsa az érintetteket a fenntarthatóbb működésre és az európai élelmiszer-ellátás fenntarthatóbbá tételére. Az Európai Bizottság jelentős előrelépést vár ezektől a vállalásoktól és csak abban az esetben fog a jogalkotás módszeréhez folyamodni ezeken a területeken, ha nem bizonyul elégségesnek az önkéntes forma. A kódex hivatalos elindításakor 23 szervezet és 42 vállalkozás csatlakozott a kezdeményezéshez. Célok:

  1. Egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható étrend minden európai polgár számára (az alultápláltság és a táplálkozással összefüggő nem fertőző betegségek előfordulásának visszaszorítása, az élelmiszerfogyasztás környezeti lábnyomának csökkentése 2030-ig)
  2. Az élelmiszer-veszteségek és pazarlás megelőzése és csökkentése
  3. Klímasemleges európai élelmiszerlánc elérése 2050-re
  4. Optimalizált körkörös és erőforrás-hatékony élelmiszerlánc kialakítása Európában
  5. Fenntartható gazdasági növekedés, méltányos foglalkoztatás és munkahely mindenkinek
  6. Fenntartható értékteremtés megvalósítása partnerségeken keresztül az európai ellátási láncban
  7. Fenntartható alapanyag-beszerzés az élelmiszerláncban

További részletek, a csatlakozók és vállalásaik megtalálhatók itt.