„Vegánok/vegetáriánusok számára megfelelő élelmiszerek” fogalmainak jogi meghatározását kérik közleményükben az Európai Bizottságtól az élelmiszer-előállítók, forgalmazók és fogyasztók európai érdekképviseletei, köztük a FoodDrinkEurope. Álláspontjukban felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú termékek iránt egyre növekedő kereslet és az áruk szabad áramlásának biztosítása érdekében kifejezetten szükségessé vált a fogalmak uniós szabályozása.  Felhívják a figyelmet arra, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott uniós jelölési rendeletben már feladatául kapta a Bizottság, hogy ebben a kérdésben végrehajtási jogszabályt alkosson, erre azonban mind a mai napig nem került sor. A három szervezet – a Németországban 2016-ban elfogadott meghatározások mintájára – megalkotta a két definciót, melyek állításuk szerint elég szűkek a fogyasztók megfelelő tájékoztatásához, ugyanakkor az előállítók számára is elegendő mozgásteret biztosítanak a növényi-alapú élelmiszerek választékának bővítéséhez azáltal, hogy felesleges megkötöttségeket nem tartalmaznak.