A FAO június 3-i jelentése alapján a globális árindexe egy hónap alatt 4,8%-kal nőtt (egy év alatt 39,7%). A növekedés motorja a növényi olajok (7,8%-os), a cukrok (6,8%), és a gabonafélék (6%) voltak, főként a globális (bár régiónként eltérő) keresletnövekedés következtében. A növényi olajok esetében a termelés nem tudta követni a globális kereslet növekedési ütemét, amely elsődlegesen a bioüzemanyagok iránti egyre nagyobb igényre vezethető vissza. Annak ellenére, hogy az elemzések a gabonaféléktől globális rekordtermést várnak 2021-re, a Föld lakosságának növekedésével arányosan növekszik a globális kereslet is, így a felhasználható globális gabonatartalékok csökkenése várható. A gabonafélék árának növekedése további ár növekedést vetít előre, mind a takarmányok, mind az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek tekintetében. További részletek itt olvashatók.