• Reformuláció: ismét nagyon fontos témává válik az egészség-irányú termékfejlesztés, a fenti szabályozási területek közül a FOP és a tápanyag-profilok megalkotása egyértelműen ebbe az irányba mutatnak. A só, a cukor és a telített zsírok állnak továbbra is a középpontban, a cukor esetében egyre inkább várható az összcukor-tartalom fontossá válása. A rostbevitel ösztönzése szintén napirenden lesz. Egy 22 tagországon átívelő uniós projekt keretében (Best-ReMaP Joint Action) pedig épp harmonizált monitoring rendszer kifejlesztése zajlik a reformuláció brand-szintű nyomonkövetésére. Ebben a projektben az OGYÉI is részt vesz, képviselője több hazai megszólalásakor is hangsúlyozta, hogy a NETA alakításához is jól használható lesz majd a módszer.
  • Ultra-processed foods (UPFs), magasan feldolgozott élelmiszerek: egyre több helyen megjelent az elmúlt években ez a kategória a nemzetközi szakmai közbeszédben. Ez a jelenség napjainkra már nem csak reputációs, hanem szakpolitikai problémává is vált, mivel az uniós jogalkotásban is „felütötte a fejét” a kifejezés és a hozzá kapcsolódó retorika használata
  • Vegánok/vegetáriánusok számára megfelelő élelmiszerek egyértelmű definíciójának megalkotását továbbra is közösen sürgetik a gyártók és a kereskedők szervezetei.
  • Növényi alapú élelmiszerek: a „Smart Protein” projekt keretében elkészült egy újabb, a növényi-alapú élelmiszerek európai fogyasztók általi kedveltségéről szóló kutatás. Ezúttal 10 európai ország (köztük Románia és Lengyelország) 7500 fogyasztóját kérdezték ki a növényi-alapú élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos attitűdjeikről, a termékek iránti bizalomról, jelenlegi fogyasztási szokásaikról, az élelmiszer-választásaikat meghatározó főbb mozgatórugókról és számos egyéb témáról az alternatív fehérjék témakörében. A kutatásról készített összesítő jelentés elsősorban a flexitáriánusokra fókuszál, tekintettel arra, hogy az a csoport képezi a növényi-alapú termékek legfőbb célcsoportját, a kategória fogyasztóinak 90 százaléka nem vegán vagy vegetáriánus. Figyelemre méltó, hogy a megkérdezettek csaknem 40 százaléka szándékozik már a közeljövőben kevesebb húst fogyasztani és ezeknek 46 százaléka már csökkentette is a húsfogyasztását, 30 százalékuk pedig a tejfogyasztását szándékozik redukálni. A magukat flexitáriánusnak vallók közül jóval többen, 73 százalék már lecsökkentette az elfogyasztott hús mennyiségét. Ugyanakkor a megkérdezettek 30 százaléka számolt be arról, hogy számottevően több növényi-alapú tej- és húshelyettesítő terméket kíván fogyasztani a jövőben.
  • Uniós promóciós politika felülvizsgálata: ágazati szereplők és fogyasztói szervezetek oldaláról politikai nyomás tapasztalható az uniós stratégiák céljainak összehangolására, vagyis arra, hogy a promóciós támogatások megoszlása tükrözze a politikák által elérendőnek kívánt fogyasztási célokat.
  • Erdőirtás megelőzése és átvilágítás: elkészült az uniós jogszabály-tervezet, melynek célja, hogy az uniós polgárok olyan termékeket vásároljanak, használjanak és fogyasszanak el, amelyek előállítása nem járul hozzá a globális erdőirtásokhoz és az erdők pusztulásához. A Bizottság azt is hangsúlyozza, hogy a mezőgazdasági tevékenységhez köthető erdőirtás főként a következő termékek előállításához kapcsolódik: szója, marhahús, pálmaolaj, faanyag, kakaó és kávé, beleértve néhány származékos terméküket is. A javaslat tartalmaz ügyfél-átvilágítási szabályokat is azon vállalkozások tekintetében, amelyek ezeket az áruféleségeket kívánják az uniós piacon elhelyezni. Ennek érdekében az a Bizottság szándéka, hogy osztályozzák az egyes országokat a fenti termékekhez köthető erdőirtási és erdőpusztulási kockázatok szintjének tekintetében.
  • Regeneratív mezőgazdaság: egyre több piaci szereplő és élelmiszeripari vállalat stratégiájában és retorikájában kap fontos szerepet ez a kifejezés, melynek egyelőre még nincs tudományos defíniciója, illetve nem teljesen tisztázott, hogy mi a kapcsolata az agroökológia fogalmával. A következő évben várhatóan erről is sokat fogunk beszélni, akár a zöld állítások, akár a greenwashing kapcsán fontos lesz a fogalmak tisztázása.