A dán kormány mintegy 90 millió euronak megfelelő dán koronát fektet be az új ’Plantefonden’ nevű alapba, amelynek célja a klímabarát, növényi alapú élelmiszerek támogatása. A történelmi nagyságú összeget 2030-ig allokálták a Növényi Alap számára és kizárólag a növényi alapú élelmiszerekre fogják fordítani, évente 10 millió euró értékben segítve a szektor fejlődését.
Az alap a tavaly ősszel a dán kormányzat által életre hívott Mezőgazdasági Megállapodás egyik hangsúlyos kezdeményezése, és célja, hogy a növényi alapú termékek klímával kapcsolatos előnyeit összekapcsolja az élelmezésbiztonság javítására vonatkozó célok megvalósításával. A Növényi Alap a termék és piacfejlesztést egyaránt támogatni fogja, csakúgy, mint a vállatok export és edukációs tevékenységét is.
Mindezek alapján Dánia a világ első olyan országa lett, amely egy nemzeti agrár-megállapodásban mondta ki, hogy a növényi alapú élelmiszerek a „zöld átmenet központi elemét képezik” és amely elkötelezte magát egy olyan nemzeti növényi alapú élelmiszer stratégia kidolgozására, amely világos célokat fogalmaz meg mind a termelés, mind a termékek forgalmának tekintetében. Ennek keretében el fognak készíteni egy „zöld fehérje” stratégiát mind az élelmiszerek, mind az állati takarmányok vonatkozásában és támogatni fogják a fermentálás útján előállított fehérjék és a sejtekből előállított műhúsok kifejlesztésére és takarmányozás fejlesztésére irányuló tevékenységeket is.
Egy tavaly készített fogyasztói felmérés során tízből hat megkérdezett dán úgy nyilatkozott, hogy Dániának vezető szerepre kellene törekednie a növényi alapú élelmiszerek gyártása terén is. Piaci elemzések szerint, hat év múlva a növényi alapú élelmiszerek nyugat-európai piaca 460 millió korona (62 milliárd euró), rá két évre pedig már 870 millió korona (112 milliárd euró) értékű lesz.