A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége és tagvállalatai mindent megtesznek azért, hogy hazánkban az élelmiszerellátás a járvány okozta veszélyhelyzetben is folyamatos, biztonságos legyen és megfelelő áron álljon rendelkezésre. Az élelmiszeriparban és a kapcsolódó szolgáltató vállalkozásokban dolgozók ebben a nehéz időszakban is elkötelezetten és a közösség iránt érzett felelősségtudattal végzik nap mint nap a munkájukat.

Az emberi egészség elsődleges fontosságú, ezért a vállalkozásokban dolgozók a lehető legnagyobb körültekintéssel hajtják végre a feladataikat és folyamataikban megtették a szükséges szigorító intézkedéseket a fogyasztók biztonságának garantálása érdekében.

A járvány miatt hozott szigorú korlátozó intézkedések ugyanakkor az élelmiszer-előállítók működését is új akadályok és körülmények elé állítják.

A folyamatos ellátás biztosításának érdekében ezért a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége a következő feltételek biztosítását látja elengedhetetlenül szükségesnek:

Az élelmiszer-ellátás mai rendszere határokon átívelő, összetett és sok szereplőt összefogó láncolatok sokaságából áll. Ezért elsődleges fontosságú a láncok működése zavartalanságának biztosítása az áruszállítás zökkenőmentességének garantálásával. Ez nem csak az alapanyagok és az elkészült élelmiszerek, hanem például a csomagolóanyagok gyors célba juttatásának biztosítását is jelenti.

Elengedhetetlen, hogy a fertőzöttek számának óhatatlan növekedésével az élelmiszergyárakban dolgozók számára rendelkezésre álljon a megfelelő védőfelszerelés és a gyárak folyamatos működésének biztosításához lehetőség nyíljon megelőző szűrések elvégzésére.

A munkaerő biztonságos munkavégzési körülményeiről a szokatlan körülmények között fokozottan gondoskodniuk kell a vállalkozásoknak. Ezért jogszabályban kell lehetővé tenni a saját gépkocsi használatának finanszírozását a munkába járáshoz és az új munkaerő felvételének feltételeit – ahol az élelmiszerbiztonság ezt megengedi és szükséges – enyhíteni kell.

szezonális munkaerő toborzását és adott esetben beutazását lehetővé kell tenni annak érdekében, hogy különösen a friss zöldség-gyümölcs ellátás a szezonban folyamatos lehessen mind a lakosság, mind a feldolgozók számára, az érintett vállalkozások pedig fenntarthassák működésüket.

Az alapanyagtermeléshez és a feldolgozáshoz szükséges input anyagok beszerzésének megsegítéséhez meg kell tenni a lehetséges és szükséges állami lépéseket.

A versenytárs országokban megítélt pénzügyi segítséghez hasonlót kellene nyújtani minél előbb a hazai élelmiszer-feldolgozó vállalkozások számára is, különös tekintettel az ebben a helyzetben rendkívül sérülékeny kkv-kra, valamint a turizmus, vendéglátás és közétkeztetés számára szállító, jelenleg lezárt piacokra exportáló, a madárinfluenza megjelenésével nehéz helyzetbe került vállalkozásokra.

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a hazai élelmiszer-feldolgozó vállalkozások versenyképessége a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedések mellett is megőrizhető legyen.