2015.03.05.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a KDNP további adókkal kívánja növelni az élelmiszerek árát. A magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei jelenleg is messze meghaladják az európai versenytársak hasonló költségeit és az elmúlt évek során azok mértéke jelentősen emelkedett. Mindezek eredményeként a magyar fogyasztó jelenleg is az EU átlagot messze meghaladó adótartalom mellett juthat hozzá az élelmiszerekhez. A népegészségügyi termékadót ezért nem növelni, hanem csökkenteni kellene.

Az elmúlt időszak kormányzati szakmapolitikai megnyilatkozásai – helyesen – az élelmiszeripar stratégiai ágazatként való kezelését kezdeményezték. A kormányzati szakmai anyagok is elismerik, hogy az éveken keresztül csökkenő fogyasztás és az egyre növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és több ezer munkahely megszűnését eredményezték. Nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű az élelmiszerek többsége esetén alkalmazott 27%-os Áfa csakúgy, mint az élelmiszer termékpálya szereplőire kirótt élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a népegészségügyi termékadó (NETA). Az ágazatot az elmúlt három évben egyre növekvő mértékben terhelték a különféle extraadók, összesen ötvenmilliárdos többletköltséget okozva a szektornak. A leépülő kapacitások, a romló versenyképesség miatt a hazai boltok polcain 90 százalékról 65 százalékra esett vissza a magyarországi termékek aránya az uniós csatlakozás óta. Ebben a folyamatban érdemi szereppel bírt a NETA bevezetése is, ami aránytalanul sújtotta az érintett termékpályán tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat, és jelentős gazdasági károkat okozott a hazai vállalkozásoknak.

Az ÉFOSZ hisz abban, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az aktív életmód előmozdítása, valamint a népegészségügyi mutatók javítása egyes termékcsoportok megadóztatása helyett kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges. Ennek elősegítése érdekében hívta tavaly életre az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amelyet támogat a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is.

Az ÉFOSZ, a magyar élelmiszeripart képviselő szakmai szervezetként ezúton felajánlja együttműködését a kormányzat számára egy olyan élelmiszergazdasági stratégia megalkotásához, amely az uniós források minél nagyobb arányú bevonásával és a különadók, így a népegészségügyi termékadó mérséklésével megalapozhatná az ágazat hosszú távú versenyképességét.