Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az e-útdíj törvény elfogadásakor nem vették figyelembe az újabb központi teher tovagyűrűző gazdasági hatásait. Az e-útdíj fizetési kötelezettségből fakadóan megnövekvő szállítási költségek miatt az egyébként is nehéz helyzetben lévő élelmiszer-feldolgozók kénytelenek lesznek az átadási áraik emelésére. Az már a kiskereskedőkön múlik, hogy elfogadják-e ezt, illetve, hogy tovább hárítják-e az áremelkedést a fogyasztókra.

Az ÉFOSZ sajnálatosnak tartja, hogy az e-útdíj bevezetésével a kormány tovább bünteti a hazai élelmiszeripart. Az intézkedés miatt ugyanis a fuvarozók kénytelenek jelentősen megemelni szolgáltatásaik árát, ezért a szállított termékek előállítási költségei is növekednek. Az élelmiszer-feldolgozó ágazatot sújtó különadók, a versenyhátrányt okozó gazdasági környezet és a csökkenő fogyasztás miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő vállalkozások az újabb terhet nem képesek lenyelni és kénytelenek többletköltségeiket az átadási árakban érvényesíteni. Ha a kereskedők elfogadják a beszállítói áremelést, de tovább hárítják a fogyasztókra, akkor az élelmiszerek fogyasztói ára ismét emelkedni fog, meglódulhat az élelmiszer-infláció, ami tovább csökkentheti a fogyasztást. Ha azonban a kereskedelmi láncok nem lesznek hajlandóak magasabb áron átvenni az élelmiszer-feldolgozók termékeit, akkor az élelmiszer-feldolgozó ágazatban jelentős csődhullámra kell számítani. Mindezek fényében, a magyar élelmiszeripar szereplői azt remélik, hogy a növekvő önköltségeikből fakadó áremeléseiket a kereskedelmi partnereik elfogadják és nem hárítják tovább a fogyasztókra.

AZ ÉFOSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a fuvarozói díjak emelkedésének kedvezőtlen hatásai különösen nehéz helyzetbe hozzák a hazai kis- és közepes vállalkozásokat, hiszen a határon belüli áruforgalomban résztvevő termékek szállítási költségei emelkednek majd arányosan a legtöbbet. Az import termékeket csak a magyar határtól terheli majd az útdíj, ez pedig a hazai fogyasztók árérzékenysége miatt rendkívül éles élelmiszeripari versenyben egyértelmű hátrányt okoz a hazai előállítók számára.

Mindemellett az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező fogyasztók tűrőképessége szempontjából sem elhallgatható az a tény, hogy az e-útdíj – mint minden fix költség – százalékosan nagyobb áremelkedést okoz az eleve alacsonyabb fogyasztói árú termékek, így például az alapélelmiszerek esetében. Emiatt fordulhat elő, hogy egy jelenleg 100 forintba kerülő termék ára akár 130 forintra is emelkedhet, tehát 30 százalékos is lehet majd az emelkedés, míg egy több ezer forint értékű, prémium termék árában a növekmény nem éri majd el az egy százalékot sem.

AZ ÉLELMISZERIPAR SZÁMOKBAN
ÉLELMISZERBIZTONSÁG ÉS MINŐSÉG
KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
KEZDEMÉNYEZÉSÜNK: EGYÜTT A FOGYASZTÓKÉRT