75 vállalást téve 25 szervezet csatlakozott 1 év alatt az Együtt a Fogyasztókért önszabályozó iparági kezdeményezéshez

Budapest, 2015. április 16. – A népegészségügyi mutatók romlása és az elhízás számos okra visszavezethető, összetett társadalmi probléma, melynek megoldása csak az érintettek összefogásával lehetséges. Az élelmiszeripar saját felelősségét felismerve, a szigorú jogszabályokon túlmenően egy éve az önszabályozás eszközével is él. 1 év, 25 csatlakozó 75 vállalás még csak a kezdet, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége célja, hogy minden érintett szereplőt bevonjon.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által életre hívott és működtetett rendszer első éves mérlege 25 csatlakozó és 75 vállalás. A legtöbben több témában is elkötelezték magukat az előrelépésre, ezek között olyan területek szerepelnek, mint termékeik só, zsír, kalória vagy transzzsír-tartalma. A cél most a kezdeményezés minél szélesebb körben történő elterjesztése, a szövetség tagságán kívüli vállalatok bevonása és az együttműködés elmélyítése az érintett civil és kormányzati szervezetekkel. A vállalások első éves összesített eredményét egy független szakértők bevonásával működő bizottság összesíti, és az ősszel közzéteszi.

Az élelmiszeripar az Együtt a Fogyasztókért kezdeményezés keretein belül 2014 tavaszán, az önszabályozás eszközével élve konkrét vállalásokkal kötelezte el magát a termékfejlesztés, a reklámozás, a címkézés, valamint a testmozgás népszerűsítése területén, így is segítve a fogyasztókat a kiegyensúlyozott táplálkozás, az aktív, egészséges életmód megvalósításában és ez által egészségi állapotuk javításában.

„Fontos látnunk, hogy bár elvileg sokan szeretnének egészségesen étkezni, a többség mégis kizárólag az íz és az ár alapján dönt, amikor egy terméket levesz a polcról. Amit tehetünk, az a lehetőség megteremtése egy tudatosabb választásra, ennek biztosítása a mi felelősségünk is” – mondta Szöllősi Réka, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója.
„Nincs egészségtelen élelmiszer, csak egészségtelen életmód. Hosszú távon akár a legártalmatlanabb élelmiszerek túlzott fogyasztása is ártalmas lehet, éppen ezért a mértékletesség a legfontosabb. Felesleges és haszontalan egyedül az élelmiszergyártókra mutogatni, ezért fontosnak tartom az olyan szabályozó és szakmai szervezetek szerepvállalását a kezdeményezésben, mint az MDOSZ. A jelenlegi népegészségügyi problémákat nem kizárólagosan a gyártók okozták, ugyanakkor tevékenységük, amely a fejlesztések tekintetében az egészséges táplálkozást helyezi előtérbe, nagymértékben segíthet a megoldásában” – vélekedik Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A huszonötödikként most csatlakozó magyar kkv, a Detki Keksz Kft. négy vállalást tett. „Hisszük, hogy a nemzetközi és hazai nagyvállalatok mellett a hozzánk hasonló kisebb magyar vállalkozásoknak is megvan a szükséges háttere és eszközei ahhoz, hogy lehetőségeikhez mérten, hathatósan hozzájáruljanak a kezdeményezés eredményességéhez. Az ipar ereje az együttműködésben és a közös célok mentén való cselekvésben rejlik”– hangsúlyozza Pavlova Olga ügyvezető igazgató.