Az Országgyűlés 2021 december közepén rendkívüli gyorsasággal elfogadta és a Magyar Közlönyben már meg is jelent a 2021. évi CLI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény és a kiskereskedelmi adóról szóló 2020. évi XLV. törvény módosításáról, amelynek célja az élelmiszer-adományozás elősegítése. A törvény Magyar Közlönyben megjelent részletes indoklása ITT elérhető.

A jogszabály legfontosabb elemei, hogy a kormány létrehozza az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft-t. (ÉMK), és a kereskedők kötelesek lesznek a minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszereket a Központ részére felajánlani 48 órával a lejárat előtt. (A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a törvénymódosítás). Kivételt jelentenek a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idejű élelmiszerek, mert azokra nem vonatkozik a felajánlás.

A kiskereskedelmi láncoknak cselekvési tervet kell készíteniük, amelyet az ÉMK-hoz szükséges benyújtani. A tervet 2%-kal meghaladó eltérés esetén a kiskereskedelmi láncok élelmiszermentési bírsággal sújthatók.

Az előírás a 100 mrd Ft feletti éves árbevételű élelmiszer-forgalmazó kiskereskedőkre vonatkozik, akiknek egyben megállapodást is kell kötniük a kiskereskedőkkel. A 100 mrd Ft alatti éves árbevételű kiskereskedőknek, illetve a gyártóknak önkéntes felajánlási lehetőséget biztosít a jogalkotó. A törvény alapján emellett sávosan emelkedik a kiskereskedelmi adó (100 mrd Ft árbevétel felett 2,5%-ról 2,7%-ra növekszik a díj).

Az intézkedés 2022. február 1-jével lép hatályba, az élelmiszermentési cselekvési tervet májusig kell elkészíteni a kereskedőknek.