Az Európai Parlament elfogadta saját, támogató állásfoglalását a Farm 2 Fork stratégiára vonatkozóan. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Európai Bizottság által tavaly tavasszal benyújtott cselekvési tervet a Tanács után most már a harmadik jogalkotó szerv is szentesítette, így kijelenthető, hogy a stratégiában kilátásba helyezett, az élelmiszeripart közvetlenül érintő célkitűzések politikai támogatást kaptak és az elérésük érdekében szükséges jogszabályok megalkotása elindulhat.


Többek között a következő területeken számíthatunk jogalkotásra: harmonizált értelmező, grafikus, frontoldali tápértékjelölés (ld. pl. Nutri-Score), az élelmiszerek előállításának környezeti lábnyomát összesítő értelmező frontoldali jelölés (ld. pl. Eco-Score), harmonizált állatjóléti védjegy. Emellett fontos mozzanat, hogy az EP állásfoglalásában kimondta, hogy foglalkozni szükséges a magas só-, zsír-, cukortartalmú, nagymértékben feldolgozott termékek és a hús túlfogyasztásával is. Szintén kimondták, hogy közös, tudományos alapokon nyugvó állatjóléti mutatókra van szükség a jobb harmonizáció érdekében, és Europában ki kell vezetni az állatok ketreces tartását. A nem uniós állati eredetű termékek behozatalát pedig az uniós előírások betartásához kell(ene) kötni. Ugyancsak fontos célként került megfogalmazásra, hogy a termelők jussanak méltányos profithoz a fenntartható módon előállított élelmiszerekből.

A várható folytatás tehát a jogalkotást megelőző uniós hatástanulmányok elkészítése és a jogszabály-tervezetek 1-2-3 éven belüli elkészítése és vitára bocsájtása. Ezek a rendeletek mind ún. együttdöntési eljárásban születnek majd meg, vagyis mindhárom uniós szerv egyetértése szükséges lesz az elfogadásukhoz. Ismerve a témák összetettségét és a hozzájuk kapcsolódó érdekellentéteket és tagállami vélemény-különbségeket, nem lesz egyszerű az élhető kompromisszumok megtalálása.