Újra előkerült az Európai Unióban a tagállami műanyagadó lehetősége. Erről már tavaly röviden volt szó, amikor a britek kilépése miatti forráshiányra próbált a Bizottság ötleteket hozni az új pénzügyi ciklus tervezésekor. Akkor viszonylag gyorsan lekerült az asztalról a kérdés, a tagállamok többsége elutálta.

Most a tagállamokat tömörítő Tanácsban újra előkerült több különböző formáció megbeszélésein is a kérdés. A terv szerint a tagállami hozzájárulás a nem újrahasznosított műanyag hulladékok után lenne fizetendő az uniós kasszába. A kilogrammonként  0,8 EUR díjtól a 2021-2027 ciklusban 22 milliárd EUR bevételt remélnek.

A terv legnagyobb problémája, hogy a kevésbé fejlett hulladékgazdálkodású országokban a fejlesztésektől fogja elvenni a forrásokat, míg a fejlett tagállamok kevesebb adót fizetnek be a magasabb újrahasznosítási arányok miatt. És Magyarországon várhatóan az adót tovább hárítaná a magyar állam az ipar szereplőire.

Álláspontunkat már eljuttattuk (az azóta leváltott) felelős államtitkárnak, amelyben kifejtettük az adóval kapcsolatos aggályainkat. Anno a magyar álláspont elutasító volt.

A finn elnökség terve szerint a decemberi Tanácsülés a többéves pénzügyi terv (MFF) mandátumának elfogadásában szerepelhet ez a műanyagadó is.