A stratégia célja, hogy az Unió élelmiszer-ellátási rendszere zöldebb és egészségesebb legyen. Ennek útja a fenntarthatóbb alapanyag termesztés, feldolgozási technológiák ösztönzése, a fenntartható élelmiszer-fogyasztás elősegítése lesz. A részben jogalkotással is járó elemeket is tartalmazó dokumentum várhatóan március végén jelenik meg, de egy tervezet már kiszivárgott a sajtón keresztül. Ennek alapján az élelmiszeripar tekintetében elvileg a következő konkrét intézkedések várhatóak az elkövetkező években (hozzá kell tenni azonban, hogy akár jelentős változások is bekövetkezhetnek még a megjelenésig a koncepcióban!):

  • uniós alapelvek a fenntartható vállalati működésről többek között marketing és az élelmiszerek „tápanyagösszetételének javítása” területén;
  • olyan uniós jelölési és információs rendszer kidolgozása, amely összefűzi az élelmiszerek tápértékéről szóló tájékoztatást a környezeti lábnyomukra vonatkozó információkkal;
  • olyan uniós táplálkozási útmutató kidolgozása, amely a fenntarthatósági szempontokra is tekintettel van;
  • uniós projekt indítása azon környezeti és társadalmi költségek számszerűsítésére, amelyek az uniós piacon leggyakrabban fogyasztott termékek előállításával és fogyasztásával hozhatók összefüggésbe.

A Bizottság nyílt konzultációt hirdet a Farm To Fark stratégia kapcsán, elérhető ezen a linken.